Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjska lopatica: meso puno mogućnosti

Svinjska lopatica popularan je komad svinjetine cijenjen zbog svog bogatog okusa i brojnih kulinarskih primjena. Intenzivnog okusa i nježne teksture, idealna je za razne vrste priprema kao što su pirjanje, pečenje, rošiljanje pa čak i za pripremu vučene svinjetine.

Korisno je znati

Svinjska lopatica ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled svinjske lopatice

 

Svinjska lopatica odlikuje se intenzivnim, punim okusom. Kad se pravilno pripremi, može biti vrlo sočna i mekana, što je čini posebno popularnom za sporo pečena i pirjana jela. Svinjska lopatica može se pripremiti na razne načine, uključujući pečenje, pirjanje, roštiljanje i sporo kuhanje. Sadrži mast koja se topi tijekom kuhanja i održava meso mekim i sočnim. Osim toga, svinjetina, uključujući svinjsku lopaticu, dobar je izvor proteina, vitamina i minerala.

 

 


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi svinjska lopatica?

Svinje su jedna od najstarijih pripitomljenih domaćih životinja, a uzgajaju se i kolju u mnogim zemljama diljem svijeta. Stoga ne postoji određeno geografsko podrijetlo svinjske lopatice.

Svinje se uzgajaju u različitim zemljama i kulturama. To znači da njihova prehrana, pasmina i uvjeti uzgoja, kao i kvaliteta i okus mogu varirati.


Sezona

Kad je sezona svinjske lopatice?

Sezona svinjske lopatice može varirati zavisno od regije i klimatskih uvjeta. Međutim, svinjetina je obično dostupna tijekom cijele godine zbog modernih poljoprivrednih praksi i metoda hlađenja.

U nekim regijama mogu postojati sezonske razlike, npr. kad farmeri preferiraju klanje svojih životinja u određeno doba godine. To može dovesti do toga da svježa svinjska lopatica bude dostupnija tijekom jesenskih i zimskih mjeseci u nekim regijama.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti svinjska lopatica i kako se čuva?

Svinjska lopatica nudi mnoge kreativne mogućnosti u kuhinji. Pogodna je za pirjanje i prženje, ali i kao glavni sastojak vučene svinjetine, popularnog jela u kojem se meso polako kuha i usitnjava. Svinjska lopatica upotrebljava se i za variva, juhe i gulaše. Prerađena u mljeveno svinjsko meso, upotrebljava se u raznim jelima poput mesnih štruca, mesnih okruglica i kobasica.

Svinjsku lopaticu treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0 do 4 stupnja Celzijusa i potrošiti unutar 1 – 2 dana od kupnje ili pripreme. Meso se može i zamrznuti, ali ga tad treba sigurno odmrznuti u hladnjaku.


Recepti

Ovo možeš pripremiti sa svinjskom lopaticom


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskoj lopatici

Kao i druge vrste mesa, svinjska lopatica ima svoje zdravstvene prednosti i mane zavisno od toga kako se priprema i koliko se konzumira. Prednosti uključuju: odličan je izvor proteina i stoga dobra za izgradnju mišića i drugih tjelesnih funkcija. Također sadrži razne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, vitamin B12, niacin, fosfor, cink i selen. Nedostaci: svinjska lopatica ima visok udio masti. Također je visokokalorična, posebno u jelima poput pečenja ili vučenoj svinjetini. Prerađeni svinjski proizvodi poput slanine i šunke također mogu sadržavati nitrate.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 215 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,8 g

Masti: 15,7 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0,94 µg

Vitamin B1: 0,98 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,39 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,44 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 0,32 mg

Magnezij: 21 mg

Natrij: 69 mg