Mljeveno svinjsko meso: za kruh
Njemačka riječ „Mett” dolazi iz niskonjemačkog jezika i ne označava ništa drugo doli „mljeveno svinjsko meso bez slanine”. Različiti sinonimi za mljeveno svinjsko meso često se mogu čuti: bilo da je riječ o mljevenoj svinjetini, faširanom mesu ili sličnim izrazima.
Mljeveno svinjsko meso ima ova posebna svojstva
Mljeveno svinjsko meso jest usitnjeno i začinjeno svinjsko meso. To se mljeveno meso miješa s drugim dijelovima za mljeveno meso, oboje se grubo odmašćuje i isprva im se ne dodaju nikakvi drugi sastojci. Mljeveno svinjsko meso može se jesti sirovo na kruhu ili žemljici . Ono ne samo da ima dobar okus, već je i vrlo zdravo jer sadrži velike količine vitamina B3, dakle, nijacina, koji je važan za brojne metaboličke procese. Prvo mljeveno svinjsko meso vjerojatno je nastalo 1903. godine u jednoj berlinskoj gostionici.
Odakle izvorno potječe mljeveno svinjsko meso?
Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.
Kada je sezona mljevenog svinjskog mesa?
Mljeveno svinjsko meso dostupno je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati mljeveno svinjsko meso i kako se treba čuvati?
Mljeveno svinjsko meso namijenjeno je za sirovu konzumaciju te se jede u kombinaciji s kruhom ili žemljicama. Ono sadrži isključivo sol, luk i začine. Mljeveno svinjsko meso namijenjeno prženju posebno je označeno. Mljeveno svinjsko meso može se učiniti dugotrajnim u obliku začinjenog mljevenog mesa – snažno začinjene i dimljene sirove kobasice aromatična okusa. Sitno mljeveno svinjsko meso može se pronaći i u tirinškoj kobasici za prženje.
Ovako se treba čuvati mljeveno svinjsko meso
Sirovo mljeveno svinjsko meso treba se potrošiti isti dan. Kada se zamrzne, može se u zamrzivaču čuvati tri mjeseca. Bez obzira na to kupuješ li svježe ili zapakirano mljeveno svinjsko meso: uvijek obrati pozornost na rok upotrebe. Ako u pogledu toga postoje nesigurnosti, bolje je mljeveno meso dovoljno dugo pržiti ili ga kuhati u obliku malih okruglica kako bi odumrle sve bakterije.
Ovo se nalazi u mljevenom svinjskom mesu
Mljeveno svinjsko meso sadrži mineralne tvari i vitamine B važne za tijelo.
kcal: 276 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 19 g
Masti: 22,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,71 mg
Vitamin B2: 0,19 mg
Vitamin B6: 0,43 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,47 mg
Kalcij: 7 mg
Željezo: 1,19 mg
Kalij: 442 mg
Magnezij: 28 mg
Natrij: 80 mg