Kasseler: krepko i klasično pečenje
Aromatično je svinjsko meso rebra, vrata ili pak ramena kao stvoreno za krepka jela, kao što su pečenje, variva ili mesni nabujci u kombinaciji s keljem, repom ili biljem.
Kasseler ima ova posebna svojstva
Kasseler i njemački grad Kassel ni na koji način nisu povezani. Umjesto toga, za njegov naziv zaslužan je majstorski mesar Cassel, koji je oko 1900. godine u Berlinu otkrio ovu vrstu konzerviranja i dimljenja mesa. Kasseler se pravi od svinjskog rebra, vrata, ramena ili trbuha. Prije pripreme suši se i lagano dimi. Meso se može pržiti, kuhati ili peći. Vrijeme pečenja skraćeno je uslijed prethodna konzerviranja i dimljenja.
Odakle izvorno potječe Kasseler?
Berlinski majstorski mesar Cassel vjerojatno je prvi tijekom 19. stoljeća proizveo Kasseler. Međutim, pojam „Kasseler” možda potječe i od francuske riječi „Casserolle”, nabujak, koji su hugenoti donijeli u Berlin. Kasseler se priprema od svinjskog rebra, vrata, ramena ili trbuha.
Kada je sezona Kasselera?
Kasseler je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati Kasseler i kako se treba čuvati?
Kasseler je otkriven u Njemačkoj, zbog čega ne čudi što se ovo meso vrlo često nalazi u njemačkim zimskim receptima. Može se preraditi u različita jela, variva i nabujke. Prikladni su povrtni prilozi kao što je podzemna koraba, kelj, kiseli kupus ili zeleni kelj sa slanim krumpirom. Kasseler je idealno prikladan i kao narezak. Međutim, ne samo s krepkim kiselim kupusom, već se i s mediteranskim začinima ili azijskim sastojcima može pripremati na razne načine.
Međutim: ako voliš roštiljati, to nikako nije prikladno za ovo dimljeno i konzervirano meso, zbog čega se Kasseler ne bi trebao peći na roštilju. Kasseler je konzerviran postupcima soljenja i dimljenja te se stoga može čuvati nekoliko tjedana. Može se pet dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od sedam Celzijevih stupnjeva. Kasseler se može i zamrznuti.
Ovo se nalazi u Kasseleru
Kasseler sadrži vrijedne vitamine i mineralne tvari. Neki važni vitamini su B1 i B3. Kasseler sadrži velike količine vitamina B1, koji osigurava dobru funkciju tijela i duha. Vitamin B3 podržava metaboličke procese u tijeku te stanicama služi za dobivanje energije.
kcal: 271 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 23,07 g
Masti: 20,03 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,81 mg
Vitamin B2: 0,24 mg
Vitamin B6: 0,31 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,48 mg
Kalcij: 11 mg
Željezo: 2,38 mg
Kalij: 251 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 62 mg