Svinjski kare: sočan i hranjiv
Svinjski kare nalazi se na leđima svinje, s obje strane kralježnice. Zbog svojeg mesa prožetog mišićima i usporedivo niska udjela masti, rado se upotrebljava za proizvodnju bezmasnih odrezaka za roštilj, šnicli i cordon bleua.
Svinjski kare ima ova posebna svojstva
Svinjski kare (koji se također naziva svinjska leđa ili komad rebra ) ružičaste je boje i prožet bijelom strukturom tetiva. Njegov je oblik duguljast, uzak i cilindričan. Prilično nemasno leđno meso svinje nakon pripreme ima blago mesnat okus. Iznimno je hranjivo jer raspolaže visokim udjelom proteina. Dodavanjem raznih začina, kao što su sol i papar, dodatno se naglašava njegova aroma.
Odakle izvorno potječe svinjski kare?
Svinjski kare proizvodi se i prerađuje diljem svijeta. Iz svinjskog karea, koji se isprva odvaja kao komad kotleta, u tijeku procesa obrade najprije se uklanjaju tetive, zatim se reže na manje komade i industrijski pakira – a u tomu obliku dospijeva i u maloprodaju. Rasklapanjem svinjskih leđa k tomu se mogu preraditi i u druge namirnice. Tako svinjski kare, na primjer, služi kao osnova za proizvodnju takozvanih „odrezaka u obliku leptira”.
Kada je sezona svinjskog karea?
Svinje se kolju tijekom cijele godine, zbog čega za svinjski kare ne postoji posebna sezona.
Za što se može upotrebljavati svinjski kare i kako se treba čuvati?
Svinjski kare služi kao popularna osnova za pripremu najrazličitijih jela, kao što su pečenje od svinjskog karea i svinjski odresci te svinjska šnicla i cordon bleu. Međutim, meso svinjskog karea, koje je razmjerno bogato mišićima i nemasno, često se mora obrađivati ručno kako bi bilo mekše. Rijetko kada dolazi u obzir kao meso za užine i međuobroke, već se gotovo isključivo upotrebljava za kuhanje.
Svinjski kare također se može usoliti ili dimiti te zatim preraditi u „svinjski Kasseler” i šunku od lososa od svinjetine. Kao i sve ostalo svježe meso, svinjski kare u hladnjaku se može čuvati svega nekoliko dana. Ako se ne potroši, može se zamrznuti, što je moguće uraditi bez ikakvih problema.
Ovo se nalazi u svinjskom kareu
Meso svinjskog karea zbog svojeg je niskog udjela masti i istovremeno relativno visokog udjela proteina jedno od najzdravijih mesa svinje. Jednako velika je i zdravstvena dodana vrijednost za izgradnju mišića te podržavanje imunološkog sustava tijela. Osim toga, u svinjskom kareu nalaze se velike količine mineralnih i hranjivih tvari.
kcal: 127 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21,34 g
Masti: 8,33 g
Vitamin A: 2 µg
Vitamin B1: 0,426 mg
Vitamin B2: 0,181 mg
Vitamin B6: 0,718 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 7 mg
Željezo: 0,53 mg
Kalij: 358 mg
Magnezij: 24 mg
Natrij: 47 mg