Svinjski kotlet: ukusan i hranjiv
Svinjski kotlet nalazi se slijeva i zdesna kralježnici iza leđa svinje. On se naziva i snopom kotleta te seže sve do stražnjeg buta. Iz snopa kotleta režu se različiti komadi mesa, a svaki od njih ima drukčiji naziv.
Svinjski kotlet ima ova posebna svojstva
Svinjski kotlet jest snop kotleta koji se proteže od prednje do stražnje noge. Prednji dijelovi mesa predstavljaju vratni kotlet, središnji dijelovi štapne i rebraste kotlete, a stražnji slabinske kotlete i kotlete od fileta. Slabinski kotleti sadrže jako malo masti i kostiju. Meso štapnih kotleta izraženije je mramorirano, zbog čega je njegov okus sočan i aromatičan.
Vratni kotleti imaju malu kost, veličine od oko jednog do tri centimetra, i prožeti su mašću, što ovo meso, za razliku od štapnog kotleta, čini nešto ukusnijim i sočnijim. Kotleti se često nude i marinirani. Tada su začinjeni paprikom, češnjakom, solju, paprom i uljem .
Odakle izvorno potječe svinjski kotlet?
Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.
Kada je sezona svinjskog kotleta?
Svinjski kotlet dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati svinjski kotlet i kako se treba čuvati?
Priprema kotleta može se provoditi na razne načine: može se u tvari pržiti 2,5 minuta ili se nakratko zapržiti i zatim peći 17 minuta u pećnici. Alternativno se može i peći na roštilju. Ako se u kotlet prije pripreme utrlja sol, on će dobiti hrskavu koricu. Zatim se kotlet mora marinirati kako bi bio idealno pikantan. U dodatnom se koraku kotlet može panirati upotrebom brašna, jajeta i vrhnja te krušnih mrvica . Zatim se može pržiti.
Ovako se treba čuvati svinjski kotlet
Svježi svinjski kotlet može se u hladnjaku čuvati do tri dana. U tu je svrhu kotlet najbolje izvaditi iz pakiranja i prekrivenog ga položiti na tanjur te staviti u hladnjak na temperaturi od dva do četiri Celzijeva stupnja. Druga je mogućnost zamrznuti ga, a u tomu se obliku može čuvati šest mjeseci. Zamrznute kotlete potrebno je polagano odmrzavati u hladnjaku tijekom noći.
Ovo se nalazi u svinjskom kotletu
Svinjski kotleti sadrže mineralne tvari i važne vitamine, kao što je B1, koji je odgovoran za energetski metabolizam u stanicama.
kcal: 210 kcal
Ugljikohidrati: 0,01 g
Bjelančevine: 28,5 g
Masti: 10,67 g
Vitamin A: 0,03 µg
Vitamin B1: 0,79 mg
Vitamin B2: 0,25 mg
Vitamin B6: 0,51 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,52 mg
Kalcij: 15 mg
Željezo: 2,38 mg
Kalij: 341 mg
Magnezij: 29 mg
Natrij: 223 mg