Svinjski file: nemastan, mekan, sočan
Svinjski file, koji se naziva i lungić, daleko je najkvalitetniji i najmekši dio svinje. Kod njega je riječ o tankom mišićnom snopu, koji se nalazi ispod kralježnice i koji je zaštićen od niza kotleta u stražnjoj polovici svinje.
Svinjski file ima ova posebna svojstva
Svinjski file, koji se u Austriji naziva i „djevičanski file” , posebno je mekan, nemastan, sočan i intenzivna okusa. On se dijeli na glavu filea, središnji dio i vrh file. Vrh fileta naziva se i file ili „mignon” .
Svježi svinjski filetima sjajnu vanjsku površinu i čvrstu strukturu. Prije nego što svinjski file dospije u prodaju, s njega se uklanjaju svi dijelovi masnog tkiva, nakon čega ostaje čist, visokokvalitetan komad mišićnog mesa. Taj komad mesa odlikuje se izrazito finom strukturom, a ona uvelike utječe na vrlo visoku razinu uživanja u svinjskom fileu.
Odakle izvorno potječe svinjski file?
Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.
Kada je sezona svinjskog filea?
Svinjski file dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati svinjski file i kako se treba čuvati?
Svinjski file vrlo je dobro meso za pečenje i roštilj. Međutim, upotrebljava se – narezan na kocke ili kriške – i za sasvim raznolike specijalitete – na primjer, mljeveno meso . Svinjski file predstavlja osnovu za odreske od filea, medaljone, glavu filea, file „mignon” i kockice filea te za Fondue ili Raclette.
Ovako se treba čuvati svinjetina
Svinjski file ne smije se pripremiti neposredno nakon klanja, već mora dozrijevati dva ili tri dana. Dobra kvaliteta može se lako prepoznati po blijedoružičastoj boji i neutralnom mirisu. Meso se u hladnjaku može čuvati od dva do četiri dana. U svrhu optimalnog čuvanja, treba se staviti u posudu s poklopcem, i to na preokrenutom tanjuriću. Tako se file neće marinirati u vlastitu soku. Ako je svinjski file vakuumski zapakiran, može se pri temperaturi nižoj od sedam Celzijevih stupnjeva tjedan dana čuvati u hladnjaku. U zamrzivaču se svinjski file može čuvati do deset mjeseci.
Ovo se nalazi u svinjskom filetu
Svinjski filet sadrži brojne hranjive tvari, niskokaloričan je i zdrav. On sadrži brojne vitamine B i visokokvalitetne mineralne tvari.
kcal: 166 kcal
Ugljikohidrati: 1,16 g
Bjelančevine: 21,22 g
Masti: 8,41 g
Vitamin A: 0,03 µg
Vitamin B1: 0,67 mg
Vitamin B2: 0,21 mg
Vitamin B6: 0,42 mg
Vitamin C: 2,12 mg
Vitamin E: 0,39 mg
Kalcij: 30 mg
Željezo: 1,16 mg
Kalij: 351 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 127 mg