Svinjski but: najveći komad svinje
Svinjskim butom označava se dio stražnje četvrtine svinje. Zbog njihove veličine, oba svinjska buta čine oko 25 posto životinje; svaki but, ovisno o dobi i težini svinje u trenutku klanja, teži između pet i deset kilograma.
Svinjski but ima ova posebna svojstva
Svinjski but najveći je komad svinjskog mesa. Pri tome je riječ o komadu stražnjeg dijela svinje. But se sastoji od gornjeg dijela buta, regije boka i regije zdjelice. Svinjski but najčešće se nudi razrezan na komade. To su donja polovica, gornja polovica, orah i bok. Pri tome je svaki dio zbog svojih svojstava prikladan za drukčiji način pripreme.
To se meso naziva i šunka . Cijeli svinjski but s kožicom, mašću i kostima naziva se but s kosti . Od njega se proizvode specijaliteti šunke, kao što su Serrano šunka i Parma šunka.
Odakle izvorno potječe svinjski but?
Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.
Kada je sezona svinjskog buta?
Svinjski but dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati svinjski but i kako se treba čuvati?
Okrugli dio svinjskog buta, koji graniči s donjom polovicom te se nalazi ispred koljena svinje, naziva se orah ili, zbog oblika, i kugla. Zbog svojeg prirodnog oblika, rado se usoljavaju u komadu i prodaju kao „šunka od oraha” . Zbog svojeg nemasnog mesa, također je prikladan za kratko prženje.
Osim toga, svinjski but može se preraditi i u komadu. Na primjer, reže se na dijelove, uklanjaju se masni dijelovi koji strše, zatim se konzervira ili suši na zraku te nudi u obliku kuhane šunke. Posebno se talijanska Parma šunka i španjolska Serrano šunka moraju spomenuti kao izrazito aromatične varijacije šunke svinjskog buta.
Ovako se treba čuvati svinjski but
Sirovo i još neprerađeno meso svinjskog buta u hladnjaku se može čuvati od dva do tri dana. Ako nije vakuumirano zapakiran, svinjski but mora se čuvati uz što manji utjecaj zraka, na primjer, u zatvorenom spremniku. Važno je da se spremnik neposredno prije nakratko navlaži vrućom vodom kako bi se uklonile sve moguće klice i bakterije. Kada se zamrzne, meso se može čuvati i do godinu dana ako se rashladni lanac ne prekine ili ako je meso zamrznuto postupkom brzog zamrzavanja.
Ovo se nalazi u svinjskom butu
Svinjski but sadrži važne vitamine i mineralne tvari. Sadržani su vrijedni vitamini B1, B2, B3, B5 i B6. Također, važne su sadržane tvari magnezij, kalcij i fosfor.
kcal: 136 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21,2 g
Masti: 5,6 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,9 mg
Vitamin B2: 0,23 mg
Vitamin B6: 0,5 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,41 mg
Kalcij: 2 mg
Željezo: 1,09 mg
Kalij: 300 mg
Magnezij: 25 mg
Natrij: 75 mg