Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sok od višnje: gasi žeđ

Sok od višnje bezalkoholno je piće napravljeno od višanja. Karakterizira ga slatko-kisela nota te je vrlo popularan kako čist tako i kao sastojak raznih kulinarskih kreacija. Ne samo da je sok od višnje izvrsnog okusa, već je i bogat vitaminima, antioksidansima i drugim zdravim sastojcima koji mogu doprinijeti cjelokupnom zdravlju. Popularno piće za gašenje žeđi idealno je osvježenje ljeti.

Korisno je znati

Sok od višnje ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled soka od višnje

Sok od višnje dostupan je kao sok od kiselih ili slatkih višanja. Voćnog je i slatkog okusa i često je obogaćen šećerom, a ponekad i vitaminom C. Tamno je crvene boje i slatko-kiselog okusa. Sok od višnje sadrži brojne vitamine, minerale i antioksidanse sa svojstvima koja pospješuju zdravlje. Bogat antocijaninima, sok od višnje često se upotrebljava za ublažavanje upala i bolova. Prirodni šećer također daje tijelu energiju, a velika količina vlakana doprinosi probavi.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi sok od višnje?

Izvorna domovina višnje je Turska. Odatle je najprije donesena u Italiju, a zatim se proširila po cijeloj Europi. U Njemačku je stigla početkom 16. stoljeća.

Podrijetlo soka od višnje usko je povezano sa zemljopisnim područjem i područjima uzgoja višnje. Sok se proizvodi u različitim dijelovima svijeta gdje se uzgajaju višnje. Zemlje poznate po proizvodnji soka od višnje uključuju Sjedinjene Države (osobito države poput Michigana, Washingtona i Oregona), Kanadu, Tursku, Francusku, Njemačku, Italiju i mnoge druge.


Sezona

Kad je sezona soka od višnje?

Sezona soka od višnje varira ovisno o regiji i vrsti višnje. Trešnje se beru u kasno proljeće do ranog ljeta između svibnja i srpnja, dok višnje imaju dužu sezonu berbe od lipnja do kolovoza.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti sok od višnje i kako se čuva?

Sok od višnje može se upotrebljavati na različite načine: čist kao osvježavajuće piće ili pomiješan s drugim sokovima, za oplemenjivanje koktela i pripremanje smoothieja, te za kuhanje i pečenje, primjerice kao sastojak umaka, marinada, slastica i kolača.

Sok od višnje treba čuvati na temperaturama između 0°C i 4°C. Nakon otvaranja boce, važno je pažljivo zatvoriti sok od višnje za spriječavanje kontaminacije i očuvanje okusa. Osim toga, sok treba čuvati u neprozirnoj posudi ili tamnoj boci kako bi se zaštitio od izravne sunčeve svjetlosti.


Recepti

Ovo možeš pripremiti sa sokom od višnje


Sastojci

Ovo se nalazi u soku od višnje

Sok od višnje sadrži mnoge zdrave sastojke, uključujući vitamin C, kalij, magnezij i željezo. Bogat je i antioksidansima poput antocijanina koji spadaju u skupinu flavonoida i zaslužni su za crvenu boju višanja. Ovi antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala i tako ga štite od raznih bolesti. No, sok od višnje sadrži i prirodne voćne kiseline te puno fruktoze, zbog čega ga treba konzumirati samo umjereno.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 41 kcal

Ugljikohidrati: 10,2 g

Bjelančevine: 0,1 g

Masti: 0 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,01 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 4 mg

Natrij: 1 mg