Barena šunka: tiha zvijezda kuhinje
Iako tek rijetko dospijeva na tanjur kao glavna namirnica – današnja kuhinja nipošto se ne može zamisliti bez barene šunke. Njezin visok udio masti i soli pridonosi okusu i pikantnosti. Kada se prži, njezina je aroma još intenzivnija.
Barena šunka ima ova posebna svojstva
Mekana barena šunka nemasna je i potječe iz svinjskog boka. Sloj slanine pri tome je debeo najviše dva centimetra i nalazi se ispod nemasnog mesa. Dva druga komada mesa su trbušna slanina svinjskog trbuha i leđna slanina svinjskog karea. Ove vrste slanine nešto su masnije i posebno su prikladne za juhe i variva kada su dimljene i usoljene.
Barena šunka je sirovi suhomesnati proizvod
Kod šunke se poglavito razlikuje između kuhanih suhomesnatih proizvoda i sirovih suhomesnatih proizvoda. Barena šunka ubraja se u skupinu sirovih suhomesnatih proizvoda. Proizvodnja šunke općenito provodi se iz svinjskog buta. Prerada sirovih suhomesnatih proizvoda ponajprije se provodi konzerviranjem. Zatim se roba dimi ili suši na zraku. Upravo u pogledu dimljenja postoje, ovisno o proizvođaču i regiji, brojne, često i tradicijom uvjetovane razlike. Tako će šunka koja je dimljena bukovinom imati drukčiji okus nego šunka dimljena smrekom.
Odakle izvorno potječe barena šunka?
Metode konzerviranja namirnica poznate su već tisućama godina. Već su Rimljani dimili meso, polagali namirnice u sol ili ih kuhali u vrućoj slanoj vodi. Stoga je sol tijekom srednjeg vijeka bila dragocjena i postala najvažnijim konzervansom. Baš kao i druge namirnice, i trajanje šunke nekoć se produljivalo dimljenjem, konzerviranjem ili sušenjem na zraku.
Kada je sezona barene šunke?
Barena šunka dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati barena šunka i kako se treba čuvati?
Prije konzumacije, barena šunka se mora izvaditi iz pakiranja kako bi mogla razviti svoju punu aromu. Barena šunka ima dimljenu i blago slanu aromu te se može upotrebljavati na razne načine. Idealna je uz krepka jela, ali se može jesti samostalno ili uz kruh. Neka su brza jela krumpir ili tjestenina pripremljeni na tavi s barenom šunkom, svježa salata, salata od tjestenine, salata od krumpira, krumpir iz pećnice, špageti, pita od luka, sočni muffini, flambirani kolač, tart i nabujak s barenom šunkom. Kao ovoj, barena šunka može se, nasjeckana na komadiće, upotrebljavati za šparoge, pečenje, datulje ili smokve .
Ovako se treba čuvati barena šunka
Ako barena šunka nije zapakirana, može se čuvati zamotana u vlažnu kuhinjsku krpu ili na hladnom i suhom mjestu. Također, može se čuvati u hladnjaku. Tako će se moći čuvati nekoliko tjedana. Ako je pakiranje barene šunke još zatvoreno, potrebno je poštivati navedeni rok trajanja. Vakuumski zapakirana barena šunka može se i zamrznuti na razdoblje od najviše šest mjeseci – i ne dulje jer će se inače pokvariti.
Ovo se nalazi u barenoj šunki
U barenoj šunki sadržane su bjelančevine koje tijelo može optimalno preraditi. Dugačkim procesom dozrijevanja bjelančevine se dijele i stoga ih tijelo može optimalno probaviti. Važni vitamini B i mineralne tvari također su sadržani u barenoj šunki. Kod mineralnih je tvari unos natrija, kalija, željeza i cinka posebno važan za ljudsko tijelo. Barena šunka manje je masna od ostalih dijelova svinje.
kcal: 152 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 20,71 g
Masti: 7,74 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,88 mg
Vitamin B2: 0,23 mg
Vitamin B6: 0,51 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,26 mg
Kalcij: 2 mg
Željezo: 1,12 mg
Kalij: 279 mg
Magnezij: 23 mg
Natrij: 69 mg