Pivska šunka: idealna uz kruh
Unatoč onome što bi se dalo naslutiti po nazivu, pivo se ne ubraja u tipične sastojke ove vrste šunke. Poznata pivska šunka dobila je svoj naziv zahvaljujući tradiciji, u skladu s kojom se rado posluživala kao krepki prilog pivu, pri čemu je trebala razviti svoj puni okus.
Pivska šunka ima ova posebna svojstva
Pivskom šunkom naziva se barena kobasica u umjetnom crijevu koja sadrži količinu grubog mesa od ukiseljenih komadića svinjetine te se kuha ili dimi. Ova se kobasica sastoji od osnovne mesne mješavine te se miješa sa svinjetinom bez masti. Kao začini se upotrebljavaju nitritna sol za soljenje, papar, muškat i đumbir. U pravilu se pivska šunka jede kao hladan narezak na kruhu. Pri tome ima aromatičan, mesnat i pikantan okus.
Odakle izvorno potječe pivska šunka?
Pivska šunka dobila je svoj naziv po tome što se tijekom objeda tradicionalno posluživala uz pivo. Jedna od varijanti jest pivska šunka od piletine, no ona može sadržavati i druge vrste mesa osim piletine.
Kada je sezona pivske šunke?
Pivska šunka dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati pivska šunka i kako se treba čuvati?
Pivska šunka jede se kao hladni narezak u tankim kriškama u kombinaciji s kruhom ili žemljicama. Uz nju se tradicionalno pije pivo. Međutim, pivska šunka može se upotrebljavati i na drukčije načine. Na primjer, u obliku salate od pivske šunke. U tu se svrhu pivska šunka reže na tanke trake i poslužuje uz krastavce, luk i umak. Druga je varijanta pivska šunka u salati od tjestenine ili kao krepko jelo s prženim jajetom ili kao Cordon bleu.
Ovako se treba čuvati pivska šunka
Pivska šunka i slične vrste kobasica ne smiju se čuvati dulje od tri dana u hladnjaku. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Pivska šunka može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno. Pivska šunka u limenkama konzervirana je i stoga ima dulji vijek trajanja.
Ovo se nalazi u pivskoj šunki
Kao vrijedan izvor željeza, pivska šunka sadrži vrlo lako probavljivo željezo, a usto i važne vitamine B te životno važne mineralne tvari kalcij i magnezij. U pivskoj šunki nalaze se fosfor, bakar, kalij i klorid. Vitamini B1 i B3 imaju važnu funkciju za metabolički sustav tijela. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.
kcal: 194 kcal
Ugljikohidrati: 0,17 g
Bjelančevine: 21,36 g
Masti: 12,04 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,37 mg
Vitamin B2: 0,24 mg
Vitamin B6: 0,28 mg
Vitamin C: 23,76 mg
Vitamin E: 0,32 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 1,89 mg
Kalij: 367 mg
Magnezij: 26 mg
Natrij: 821 mg