Sok od cikle: Ukusni wellness trend
Sok od cikle dobiva se iz korijena crvene repe i poznat je po svojoj živoj boji i prednostima za zdravlje. Bogat antioksidansima, vlaknima i vitaminima, ovaj se sok često cijeni zbog potencijalnih pozitivnih učinaka na zdravlje srca, poboljšanja sportskih rezultata i promicanja detoksikacije. U njegovom zemljanom okusu možete uživati samostalno ili ga upotrebljavati u raznim kulinarskim kreacijama, od smoothija do preljeva za salatu. Sok od cikle postao je popularan trend u svijetu wellnessa i zdravlja.
Sok od cikle ima ova posebna svojstva
Sok od cikle poznat je po svojim jedinstvenim svojstvima okusa, a nudi i niz zdravstvenih prednosti zbog svog nutritivnog sastava. To uključuje visoke razine antioksidansa kao što su betacijanin, betaksantin i betanin, raznolik niz hranjivih tvari koje imaju potencijal za regulaciju krvnog tlaka putem prirodnih nitrata, protuupalnih svojstava i potpore detoksikaciji tijela.
Odakle izvorno dolazi sok od cikle?
Cikla (Beta vulgaris subsp. vulgaris) biljka je podrijetlom s Mediterana koja se stoljećima uzgaja u različitim dijelovima svijeta. Podrijetlo soka od cikle stoga je usko povezano s poviješću i rasprostranjenošću cikle kao povrća.
Izvorno, cikla se prvenstveno uzgajala zbog jestivog korijena koji ima mnogo namjena u kuhanju. S vremenom se shvatilo da se od cikle može raditi i sok pa je tako nastao sok od cikle.
Kad je sezona soka od cikle?
Sezona svježeg soka od cikle zavisi od dostupnosti svježe cikle jer se sok obično radi od svježe cikle. Glavno vrijeme berbe cikle kao povrća obično je u ljetnim i jesenskim mjesecima. Međutim, postoji nekoliko opcija za uživanje u soku od cikle izvan sezone, uključujući flaširani ili konzervirani sok od cikle, pravljenje domaćeg soka od svježe cikle tijekom sezone i korištenje smrznutih proizvoda od soka od cikle.
Za što sve može poslužiti sok od cikle i kako se čuva?
Sok od cikle ima različite namjene u kuhinji zbog svog jedinstvenog okusa, žive boje i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Može se piti kao piće ili upotrebljavati kao temeljac za hladne juhe poput boršča ili gazpacha. Osim toga, dodaje prirodnu boju i slatki okus umacima, preljevima i marinadama, a može se čak upotrebljavati i kao boja za hranu u nekim receptima za pečenje.
Sok od cikle treba pravilno čuvati kako bi zadržao svoju kvalitetu i svježinu. To uključuje čuvanje u hladnjaku na idealnoj temperaturi od oko 4°C ili nižoj, i za neotvorene i za otvorene boce. Važno je zaštititi sok od izravne sunčeve svjetlosti. U pravilu sok od cikle ostaje pitak u hladnjaku otprilike 5 do 7 dana nakon otvaranja boce.
Ovo se nalazi u soku od cikle
Sok od cikle često se cijeni zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti. One uključuju snižavanje krvnog tlaka zbog prirodnih nitrata koje sadrži, protuupalna svojstva zahvaljujući antioksidansima kao što je betacijanin, antioksidativne učinke vitamina C i betanina u borbi protiv slobodnih radikala, kao i potporu detoksikaciji jetre i eliminaciji toksina iz tijela.
kcal: 41 kcal
Ugljikohidrati: 7 g
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0 g
Vitamin A: 2 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 10 mg
Vitamin E: 0,05 mg
Kalcij: 650 mg
Željezo: 0,87 mg
Kalij: 314 mg
Magnezij: 26 mg
Natrij: 314 mg