Sok od rajčice: zdravo osvježenje
Sok od rajčice nije samo osvježavajuće piće, već i svestran sastojak u kuhinji, na primjer, za juhe, umake, sokove, koktele ili smoothije. Bogat hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa, također je zdrav izbor za sve koji vole uravnoteženu prehranu. Raznolikost okusa soka od rajčice kreće se od ljutih i pikantnih do prirodnih.
Sok od rajčice ima ova posebna svojstva
Sok od rajčice bogat je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa kao što su vitamin C, vitamin A, kalij, folna kiselina i vitamin K. Također je niskokaloričan, što je korisno za dijetalnu prehranu. Postoji niz varijacija okusa, uključujući začinjene, pikantne ili neslane opcije. Sok od rajčice može se upotrebljavati na različite načine. Može se piti kao čisti sok ili upotrebljavati kao sastojak raznih recepata poput juha, umaka, sokova, koktela i smoothieja.
Odakle izvorno dolazi sok od rajčice?
Sok od rajčice dobiva se od rajčice (Solanum lycopersicum), voća podrijetlom iz Anda u Južnoj Americi. Ondje ga stoljećima uzgajaju domorodački narodi regije.
Nakon otkrića Amerike u 16. stoljeću, voće dolazi i u Europu. Rajčica se u početku u Europi uzgajala kao ukrasna biljka jer se smatrala otrovnom. Tek se u 18. stoljeću rajčica počela prihvaćati kao hrana i upotebljavati u kuhinji.
Danas se sok od rajčice proizvodi i konzumira diljem svijeta. Postoje mnoge varijacije soka od rajčice, uključujući začinjene verzije, pikantne koktele i neslane varijante.
Kad je sezona soka od rajčice?
Rajčice su toliko popularne da se uzgajaju tijekom cijele godine diljem svijeta. To znači da je sok od rajčice obično dostupan tijekom cijele godine i u većini prodavaonicama namirnica.
Osim svježeg soka od rajčice, tijekom cijele godine dostupan je i konzervirani sok od rajčice u bocama. To znači da se popularni sok može konzumirati i izvan sezone.
Za što sve može poslužiti sok od rajčice i kako se čuva?
Sok od rajčice posebno je popularan kao osvježavajuće i zdravo piće. Često se upotrebljava i kao glavni sastojak juha od rajčice, umaka od rajčice, umaka za tjesteninu, salse i čilija. Sok od rajčice također se upotrebljava u zelenim smoothiejima ili sokovima od povrća te se upotrebljava kao sastojak marinada za meso, perad ili povrće. Pogodan je i kao začin ili temelj za domaće začinske umake i preljeve.
Sok od rajčice nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0 do 4 Celzijeva stupnja. Zatvorena pakiranja mogu se čuvati na sobnoj temperaturi na hladnom, tamnom i suhom mjestu, pazeći pri tom na rok trajanja. Radi izbjegavanja prijenosa mirisa, treba dobro zatvoriti posudu i držati je podalje od hrane jakog mirisa.
Ovo se nalazi u soku od rajčice
Kao bogat izvor hranjivih tvari i antioksidansa, sok od rajčice ima razne zdravstvene prednosti. Likopen, snažan antioksidans u soku od rajčice, može neutralizirati slobodne radikale. Redovita konzumacija soka od rajčice može poboljšati zdravlje srca snižavanjem kolesterola i rizika od srčanih bolesti. Studije pokazuju da likopen u soku od rajčice može smanjiti i rizik od određenih vrsta raka, osobito raka prostate. Osim toga, vitamini i antioksidansi koje sadrži mogu doprinijeti zdravlju kože.
kcal: 17 kcal
Ugljikohidrati: 3 g
Bjelančevine: 0,8 g
Masti: 0 g
Vitamin A: 0,54 µg
Vitamin B1: 0,056 mg
Vitamin B2: 0,026 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 14,8 mg
Vitamin E: 0,811 mg
Kalcij: 15 mg
Željezo: 0,56 mg
Kalij: 0,238 mg
Magnezij: 10 mg
Natrij: 5 mg