Kukuruz šećerac: hranjiv i ukusan!
Kao što mu već sam naziv govori, kukuruz šećerac prvenstveno se odlikuje svojim slatkim okusom. Ubraja se među sorte kukuruza koje su idealno prikladne za pripremu i konzumaciju. Naime, dok druge sorte kukuruza vrlo rano postaju brašnaste, kukuruz šećerac zadržava tvrdoću na zagriz i okus.
Kukuruz šećerac ima ova posebna svojstva
U SAD-u se kukuruz šećerac proslavio još sredinom 19. stoljeća. Svoj trijumf u našim tanjurima duguje prvenstveno svojem slatkom okusu. Naime, prije no što se kukuruz šećerac prvi put uvezao, nije bilo ni govora o konzumaciji cijelih klipova kukuruza. Do tada je bio poznat isključivo takozvani „krmni kukuruz”. Šećer sadržan u njemu brzo se pretvara u škrob, zbog čega već nakon kratkog vremena gubi svoj sladak okus. Za razliku od toga, kukuruz šećerac, čiji su klipovi, u usporedbi s krmnim kukuruzom, manji, započinje s pretvorbom u škrob puno kasnije.
Odakle izvorno potječe kukuruz šećerac?
Kukuruz izvorno potječe iz Meksika, gdje se vjerojatno uzgaja već više od 5000 godina. U drugim latinskoameričkim državama i u Africi predstavlja osnovnu namirnicu te se, za razliku od zapadnih industrijskih država, upotrebljava više od žita. Međutim, to vrijedi za uobičajene sorte kukuruza. Kod kukuruza šećerca riječ je o mutaciji običnoga krmnog kukuruza, koja je iznimno prikladna za konzumaciju. On je dostupan u obliku dugačkom poput prsta ili pak kao mali do srednje veliki klip.
Kada je sezona kukuruza šećerca?
Kako bi se kukuruz šećerac mogao uzgajati, temperatura ne smije biti suviše niska. Stoga se velik dio kukuruza šećerca uvozi. On poglavito potječe iz Španjolske, južne Francuske, Italije i SAD-a te se može kupiti tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kukuruz šećerac i kako se treba čuvati?
Kako boja, tako i slatkast okus kukuruza šećerca obogatit će brojna jela. Veći klipovi mogu se skuhati, pržiti ili pak peći na roštilju. Zrna se mogu otkinuti izravno s klipa ili, već otkinuta, kupiti u limenci. U tomu su obliku prikladna kao nadopuna za salate ili druge varijante mješavina povrća. Mali klipovi su kao pikantna delikatesa često dostupni i konzervirani u staklenkama.
Ovako će kukuruz šećerac dulje ostati ukusan
Svježi kukuruz šećerac neprestano provodi postupak pretvorbe u škrob. Kako bi slatki okus ostao očuvan, pravilno čuvanje stoga je posebno važno. Hladnoćom se pretvorba u škrob može usporiti. Svježi kukuruz šećerac stoga bi se morao čuvati u hladnjaku. Ako se ne konzumira unutar nekoliko dana, kukuruz šećerac morao bi se čuvati u zamrzivači ili čak osušiti.
Ovo se nalazi u kukuruzu šećercu
Kao namirnica koja je prvenstveno bogata ugljikohidratima, kukuruz šećerac prikladan je kao takovzani „utaživač gladi”. Osim toga, sadrži dijetalna vlakna i razne vrste mikronutrijenata, kao što su vitamin A ili kalij. Stoga je idealan prilog zdravoj i uravnoteženoj prehrani.
kcal: 95 kcal
Ugljikohidrati: 15,72 g
Bjelančevine: 3,28 g
Masti: 1,23 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,15 mg
Vitamin B2: 0,12 mg
Vitamin B6: 0,22 mg
Vitamin C: 12 mg
Vitamin E: 0,04 mg
Kalcij: 2 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 289 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 0 mg