Šafran: dragocjen začin
Šafran, poznat i kao „crveno zlato”, jedan je od najskupljih začina na svijetu, a dobiva se iz osušenih tučaka cvijeta šafrana. Dragocjeni tučci beru se ručno i poznati su po svojoj živoj zlatnoj boji i intenzivnoj aromi. Šafran se često upotrebljava kako bi hrani dao duboku žutu boju i jedinstven okus.
Šafran ima ova posebna svojstva
Šafran ima intenzivan i složen okus koji se opisuje kao topao, zemljani, pikantan, blago sladak, cvjetni i gorak. Začin je poznat po svojoj sposobnosti da hrani daje jarko žutu do narančastu boju. Mali prstohvat niti šafrana dovoljan je da oboji cijelo jelo. Šafran se upotrebljava u raznim jelima uključujući paellu, rižoto, bouillabaisse, biriyani i razne deserte.
Odakle izvorno dolazi šafran?
Šafran se dobiva iz osušenih niti tučka (koje se nazivaju i stigme) cvjetova biljke šafrana (Crocus sativus). Šafran dolazi s Bliskog istoka i južne Azije, iako točna regija podrijetla nije jasno utvrđena. Vjeruje se da šafranovi krokusi potječu iz područja poput Bliskog istoka, Perzije (današnji Iran) i Kašmira (sjeverna Indija i Pakistan). Danas se šafran uzgaja u raznim dijelovima svijeta uključujući Španjolsku, Iran, Indiju, Grčku, Maroko i Italiju.
Kad je sezona šafrana?
Sezona berbe šafrana, jednog od najskupljih začina na svijetu, obično se događa kasnu jesen. Šafran se dobiva iz osušenih niti tučka cvijeta šafrana (Crocus sativus). Cvjetovi šafrana cvatu u jesen, obično u listopadu, a sezona berbe šafrana traje dva do tri tjedna.
Tijekom sezone berbe cvjetovi se beru ručno i s cvjetova se uklanjaju dragocjene niti tučka. Za proizvodnju jednog kilograma šafrana često potrebne su tisuće cvjetova šafrana. Nakon žetve, niti se suše i ljušte kako bi se dobio začin.
Za što sve može poslužiti šafran i kako se čuva?
Šafran jelima daje prepoznatljivu aromu i topao, zemljani okus. Često se upotrebljava u slanim jelima kao što su paella, rižoto, juhe, variva i riblja jela. Šafran se upotrebljava za dobivanje jarkožute do narančaste boje jela. Šafran je i važna komponenta nekih mješavina začina, kao što su indijska garam masala i španjolska paella.
Šafran treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi radi sprječavanja ulaska zraka i vlage. Idealno je hladno, suho i tamno mjesto kao što je hladna smočnica ili ormar za začine, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Uz pravilno čuvanje, šafran može trajati oko godinu do dvije ili dulje bez značajnog gubitka kvalitete.
Ovo se nalazi u šafranu
Šafran sadrži protuupalne spojeve poput krocina i krocetina. Začin može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog tlaka i reguliranjem razine lipida u krvi. Postoje i neki dokazi da šafran ima preventivna svojstva protiv raka. Antioksidansi sadržani u šafranu također mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima.
kcal: 349 kcal
Ugljikohidrati: 61,5 g
Bjelančevine: 11,4 g
Masti: 5,9 g
Vitamin A: 0,067 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 110 mg
Željezo: 1,11 mg
Kalij: 1 mg
Magnezij: 200 mg
Natrij: 150 mg