Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Bob: hranjiva mahunarka

Bob, poznat kao fava grah, svestrana je i hranjiva mahunarka. Stoljećima je dio ljudske prehrane i cijenjen je zbog svog okusa i zdravstvenih prednosti. Bob je bogat vlaknima, proteinima, raznim vitaminima i mineralima. Može se upotrebljavati u raznim jelima, od juha i variva do salata i priloga. Njegova kremasta tekstura i blago orašast okus čine ga ukusnim dodatkom mnogim kulinarskim poslasticama.

Korisno je znati

Bob ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled boba

Bob, također poznat kao povrtni grah ili fava grah, svestrana je mahunarka. Bogat vlaknima, bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, karakterizira ga visok udio hranjivih tvari. Kao biljni izvor proteina, bob je dobar izbor za vegetarijance i vegane. U kuhinji se može upotrebljavati na razne načine. Bilo kuhan u vodi, kuhan na pari, prženi ili u obliku pirea – dodaju ono nešto raznim jelima poput variva, juha, salata i tjestenine.

 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bob?

Točno podrijetlo boba (Vicia faba) nije poznato jer se uzgaja i jede tisućama godina. Međutim, vjeruje se da je među najstarijim uzgojenim usjevima na svijetu. Bob se može pronaći u različitim dijelovima svijeta. Tijekom stoljeća njegov se uzgoj proširio u Europi i drugim dijelovima svijeta. Imao je važnu ulogu u prehrani mnogih kultura, a konzumirao su i svjež i osušen.


Sezona

Kad je sezona boba?

Sezona boba varira ovisno o regiji i klimi. U područjima umjerene klime vrhunac berbe je od proljeća do ranog ljeta, obično od travnja do srpnja. U blažim zimskim klimama poput mediteranske, bob se također može brati u kasnu jesen ili zimu. Međutim, zahvaljujući suvremenim metodama uzgoja poput staklenika ili uvozu, bob je sada dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bob i kako se treba čuvati?

Bob je izuzetno svestran u kuhinji i upotrebljava se u raznim jelima. Svježe oguljen i kuhan može se poslužiti kao prilog mesnim, ribljim ili vegetarijanskim jelima. Prikladan je i za juhe i variva te kao ukusan sastojak salata. Osim toga, od boba se može napraviti pire i poslužiti kao namaz ili umak. Okus se može mijenjati različitim začinima i okusima.

Za čuvanje svježeg boba: uvijek ga temeljito operi i čuvaj u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici koja se može zatvoriti. Najbolje ga je upotrijebiti unutar nekoliko dana. Sušeni bob treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. U optimalnim uvjetima, sušeni bob može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana ili duže.


Sastojci

Ovo se nalazi u bobu

Bob ne samo da je ukusan sastojak mnogih jela, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti zbog hranjivih tvari koje sadrži. Bogat je vlaknima koja mogu smanjiti kolesterol i održati razinu šećera u krvi stabilnom. Osim toga, bob je dobar izvor biljnih proteina, što ga čini opcijom za vegetarijance i vegane bogatom hranjivim tvarima. Također sadrži razne vitamine i minerale kao što su vitamin K, folna kiselina, vitamin B6, vitamin C, željezo, magnezij, kalij i cink. Može pospješiti zdravlje kostiju, krvi, kože i mnoge druge tjelesne funkcije.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 77 kcal

Ugljikohidrati: 11 g

Bjelančevine: 7 g

Masti: 1 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 1 mg

Natrij: 1 mg