Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Crvena leća: mala svestrana mahuna

Crvena leća je mahunarka koja se sastoji od malih, okruglih, narančastih sjemenki. Često se upotrebljava u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji i ima blag, slatkast okus. Za razliku od drugih vrsta leće poput smeđe ili zelene leće, crvena leća ima mekšu teksturu i stoga se brže kuha – idealna za juhe, variva i curryje. Bogata vlaknima, željezom, vitaminom B i prije svega mnogo proteina, crvena leća dobar je izbor za biljnu prehranu.

Korisno je znati

Crvena leća ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled crvene leće

 

Kao bogat izvor hranjivih tvari poput proteina, vlakana, ugljikohidrata, željeza, vitamina B i magnezija, crvena leća ima mnoga dobra svojstva. Ima malo kalorija i masti te ne sadrži kolesterol. Crvena leća je i lako probavljiva i ima mekanu strukturu, što ju čini posebno pogodnom za juhe, variva i curryje. Njezin blag i pomalo slatkast okus čini ju svestranom i dobro se slaže s raznim začinima i sastojcima. Zbog brojnih hranjivih tvari, biljna namirnica zdrav je dodatak uravnoteženoj prehrani i dobar izbor za vegetarijance i vegane.

 

 


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi crvena leća?

Točno podrijetlo crvene leće nije poznato, budući da je leća jedna od najstarijih kultura, a njena rasprostranjenost dokumentirana je tisućama godina. Vjerojatno potječe s Bliskog istoka ili Sredozemlja i bila je u upotrebi već u 7. stoljeću pr. Kr. u Mezopotamiji. Međutim, danas se crvena leća uzgaja diljem svijeta i posebno je popularna u azijskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji.


Sezona

Kad je sezona crvene leće?

Budući da se crvena leća suši i konzervira, može se kupiti i konzumirati tijekom cijele godine. Međutim, u nekim zemljama mogu postojati sezonske razlike u cijenama zavisno od toga uzgaja li se lokalno ili se mora uvoziti. U regijama uzgoja kao što su Bliski istok, Indija ili Sjeverna Afrika, svježa leća također može biti dostupna kao sezonski proizvod; sušena crvena leća dostupna je i tijekom cijele godine u tim regijama.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati crvena leća i kako se treba čuvati?

Crvena se leća može upotrebljavati na razne načine. Prikladna je za juhe i variva, curryje, salate, a može se poslužiti i kao prilog umjesto riže ili krumpira. U kombinaciji s različitim začinima i sastojcima nastaju različiti okusi.

Ako crvenu leću čuvaš na hladnom, suhom i tamnom mjestu, ona može trajati dugo. Hermetički zatvorena posuda ili plastična vrećica također štiti leće od vlage. Općenito će trajati do 1 godine, ali za najbolju kvalitetu i okus preporuča se upotrijebiti je unutar 6 – 8 mjeseci.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s crvenom lećom


Sastojci

Ovo se nalazi u crvenoj leći

Crvena leća zdrav je i nutritivno bogat izvor hrane. Bogata je proteinima, vlaknima i važnim mineralima kao što su željezo, magnezij, fosfor i kalij. Zbog toga je posebno popularna među vegetarijancima i veganima. Također je niskokalorična i može povećati osjećaj sitosti, što može biti korisno za mršavljenje.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 346 kcal

Ugljikohidrati: 50 g

Bjelančevine: 25,5 g

Masti: 1,5 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0,1 µg

Vitamin B1: 0,48 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,55 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 0,013 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 70 mg

Željezo: 0,08 mg

Kalij: 0,84 mg

Magnezij: 130 mg

Natrij: 6 mg