Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Klinčić: miris Božića

Klinčić, poznat i kao „karanfilovac”, aromatični su cvjetni pupoljci zimzelenog stabla klinčića. Cijenjen je u kuhinji zbog svoje intenzivne arome i neizostavan je, posebno u božićno vrijeme. Osim u kulinarstvu, klinčić se upotrebljava i u prirodnoj medicini te kao miris.

Korisno je znati

Klinčić ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled klinčića

Klinčići imaju jak i ugodan miris. Njihova intenzivna aroma čini ih važnom komponentom mnogih začinskih mješavina i recepata. Začin se upotrebljava na mnoge načine, posebno u božićnim pecivima i kolačima, ali i u slanim jelima poput curryja, juha i marinada. Klinčići mogu pomoći i s probavom te smanjiti nadutost.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi klinčić?

Klinčić izvorno dolazi s Molučkih otoka, arhipelaga u Indoneziji. Na ovom otoku, poznatom i kao „Začinski otok”, raste stablo klinčića (Syzygium aromaticum). Klinčići se uzgajaju i prodaju u ovoj regiji tisućama godina.

Dok klinčić izvorno dolazi s Molučkih otoka, sad se uzgaja u raznim dijelovima svijeta, uključujući zemlje poput Šri Lanke, Madagaskara, Tanzanije, Brazila i Indije. Međutim, Indonezija ostaje jedan od glavnih proizvođača, a igra i značajnu ulogu u preradi.


Sezona

Kad je sezona klinčića?

Klinčići dobiveni iz osušenih pupova stabla klinčića (Syzygium aromaticum) nemaju određeno godišnje doba i dostupni su tijekom cijele godine. Obično se suše i dostupni su u mljevenom obliku kao i cijeli pupoljci klinčića. Klinčići se upotrebljavaju u raznim jelima i pekarskim proizvodima te daju pikantnu notu.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti klinčić i kako se čuva?

Klinčići dodaju pikantan okus mesnim jelima kao što su pečenja i pirjana jela. Važna su komponenta začinskih mješavina kao što su začin za medenjake i začin za paprenjake. U curryjima zajedno s drugim začinima pojačavaju okus. Popularni su u juhama, umacima, marinadama i jelima od povrća.

Klinčiće čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi, kao što je primjerice staklena ili hermetički zatvorena plastična posuda. Hladno, suho i tamno mjesto idealno je jer izravna sunčeva svjetlost i toplina mogu utjecati na kvalitetu i aromu.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s klinčićem


Sastojci

Ovo se nalazi u klinčiću

Klinčići sadrže eugenol, spoj s protuupalnim svojstvima. Često se upotrebljavaju za ublažavanje boli, osobito zubobolje. Klinčići potiču proizvodnju želučane kiseline i pospješuju rad crijeva, što može pomoći kod želučane nelagode i probavnih problema.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 435 kcal

Ugljikohidrati: 50,1 g

Bjelančevine: 5,8 g

Masti: 21,2 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0,053 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,27 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 730 mg

Željezo: 5,6 mg

Kalij: 1,1 mg

Magnezij: 260 mg

Natrij: 240 mg