Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Muškatni oraščić: intenzivna aroma

Muškatni oraščić svestran je začin koji se dobiva iz sjemenki stabla muškatnog oraščića. Izvorno podrijetlom iz tropskih krajeva, stabla muškatnog oraščića danas uzgajaju se u raznim dijelovima svijeta, uključujući Indoneziju, Grenadu i Šri Lanku. Začin je karakterističnog ljutog okusa i često se upotrebljava u pekarskim jelima, slasticama, slanim jelima i pićima.

Korisno je znati

Muškatni oraščić ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled muškatnog oraščića

Muškatni oraščić odlikuje se intenzivnom i mirisnom aromom koja jelima daje ugodnu notu. Može se upotrebljavati u raznim receptima, od slatkih deserta do slanih jela poput juha i umaka. Muškatni oraščić dostupan je u mljevenom obliku i kao cijeli orah. Svježe nariban daje još intenzivniju aromu.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi muškatni oraščić?

Muškatni oraščić sjeme je ploda muškatnog oraščića koji raste na stablu muškatnog oraščića (Myristica fragrans). Podrijetlo muškatnog oraščića seže na Molučke otoke u Indoneziji, posebno na otoke Banda, Ternate i Ambon. Ovo se područje često smatra izvornim domom stabla muškatnog oraščića.

Danas se muškatni oraščić uzgaja u raznim zemljama uključujući Indoneziju, Šri Lanku, Grenadu, Indiju i Maleziju. Muškatni oraščić i njegov aromatični okus popularan su i cijenjen začin u mnogim dijelovima svijeta za razna jela – od slatkih deserta do začinjenih jela.


Sezona

Kad je sezona muškatnog oraščića?

Vrijeme berbe muškatnih oraščića može varirati zavisno od regije uzgoja, ali općenito su nesezonski oraščići dostupni tijekom cijele godine. Plodovi stabla muškatnog oraščića obično daju muškatne oraščiće dvaput godišnje, a berba se može rasporediti na različite mjesece u nekim područjima uzgoja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati muškatni oraščić i kako se treba čuvati?

Muškatni oraščić svestran je začin koji zbog svog jedinstvenog okusa i mirisa ima brojne namjene. Pruža bogat pikantni okus u umacima kao što su bešamel umak, Alfredo umak i umak od sira. Muškatni oraščić možete posuti i po kuhanom povrću kao što su cvjetača, špinat, mrkva i pire krumpir za poboljšanje njihova okusa. Osim toga, muškatni oraščić popularan je sastojak pekarskih proizvoda kao što su kolači, muffini, keksi i biskviti i često se upotrebljava uz druge začine poput cimeta i klinčića.

Cijeli muškatni oraščić treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu; mljeveni muškatni oraščić treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Cijeli se muškatni oraščići prije upotrebe naribaju svježi s pomoću ribeža za muškatne oraščiće ili sitnog ribeža za očuvanje maksimalne arome i najbolje kvalitete. Cijeli muškatni oraščić traje duže od mljevenog muškatnog oraščića. Ako se pravilno čuva, može zadržati svoju aromu nekoliko godina.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s muškatnim oraščićem


Sastojci

Ovo se nalazi u muškatnom oraščiću

Muškatni oraščić ima i neke potencijalne zdravstvene prednosti. Međutim, treba ga upotrebljavati u malim količinama jer je njegova aroma jaka i pretjerana konzumacija može dovesti do nuspojava. Moguće zdravstvene prednosti muškatnog oraščića uključuju poticanje probave i smanjenje oštećenja stanica zahvaljujući antioksidansima.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 527 kcal

Ugljikohidrati: 45 g

Bjelančevine: 5 g

Masti: 36 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,35 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 180 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 0,35 mg

Magnezij: 180 mg

Natrij: 16 mg