Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Zvjezdasti anis: začin posebnog okusa

Zvjezdasti anis, poznat i kao „Badian”, fascinantna je začinska i ljekovita biljka karakterističnog zvjezdastog izgleda. Tamno smeđi, drvenasti plodovi ovog zimzelenog drveta odišu intenzivnim, pikantnim mirisom i slatkastog su i aromatičnog okusa.

Korisno je znati

Zvjezdasti anis ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled zvjezdastog anisa

 

Zvjezdasti anis začin je intenzivne arome anisa i slatko-ljutog okusa. Obično se upotrebljava u azijskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji za aromatiziranje juha, variva, umaka, deserta i pića kao što je chai čaj. Osim toga, vjeruje se da zvjezdasti anis ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući probavna, protuupalna i ekspektorantna svojstva.

 

 


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi zvjezdasti anis?

Zvjezdasti anis podrijetlom je iz istočne Azije, posebice Kine i Vijetnama. Zvjezdasti anis sjeme je zimzelene biljke Illicium verum koja pripada obitelji Illiciaceae. Ova je biljka podrijetlom iz tropskih i suptropskih područja.

S vremenom se uzgoj zvjezdastog anisa proširio i u druge dijelove svijeta, posebice u zemlje s pogodnom klimom za uzgoj. Vijetnam je sad veliki proizvođač i izvoznik zvjezdastog anisa.


Sezona

Kad je sezona zvjezdastog anisa?

Sezona berbe zvjezdastog anisa varira zavisno od regije i klime. U Kini se, na primjer, berba odvija u kasno ljeto do jeseni od kolovoza do listopada. U Vijetnamu, velikom proizvođaču zvjezdastog anisa, berba se obično odvija u proljeće i ljeto, od travnja do srpnja. U drugim tropskim regijama mogu postojati drugačija vremena berbe.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti zvjezdasti anis i kako se čuva?

Zvjezdasti anis svestran je začin jedinstvene arome i okusa koji je popularan u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Često se upotrebljava u juhama, varivima, umacima i nekim desertima za dodavanje pikantnog okusa. Zvjezdasti anis nalazi se i u mnogim mješavinama začina, posebno u curry prahu i mješavinama pet začina, kao što je poznato iz azijskih jela.

Zvjezdasti anis treba čuvati na suhom i tamnom mjestu kako bi se začin zaštitio od izravne sunčeve svjetlosti i vlage. Preporučljivo je čuvati cijele plodove zvjezdastog anisa umjesto mljevenog zvjezdastog anisa jer cijele zvjezdice duže zadržavaju svoj okus.


Recepti

Ovo možeš pripremiti sa zvjezdastim anisom


Sastojci

Ovo se nalazi u zvjezdastom anisu

Zvjezdasti anis nudi razne zdravstvene prednosti, uključujući učinak iskašljavanja kod respiratornih problema kao što je kašalj, kao i protuupalna i antibakterijska svojstva. Može ublažiti i glavobolje i bolove u mišićima te pomoći u kontroli šećera u krvi.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 381 kcal

Ugljikohidrati: 38 g

Bjelančevine: 6,5 g

Masti: 26 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 650 mg

Željezo: 0,037 mg

Kalij: 1,4 mg

Magnezij: 170 mg

Natrij: 16 mg