Amarant: čudotvorno zrno Inka
Kao jedna od najstarijih korisnih biljki čovječanstva, amarant se smatra biljkom iz uzgoja. Kako Inke tako su i Azteci i Maje upotrebljavali ova zrna nalik žitaricama i koja podsjećaju na proso kao glavnu namirnicu.
Što je amarant?
Naziv „amarant” potječe iz grčkog i u prijevodu otprilike znači „onaj koji vječno cvjeta / nikada ne vene”. Amarant se smatra vrlo zdravom namirnicom jer se ne odlikuje samo brojnim vrijednim sastojcima, već su one zastupljene i u velikim količinama. Amarant ne sadrži gluten i stoga je vrijedna alternativa žitaricama u slučaju celijakije (nepodnošljivosti glutena). Visok udio željeza pozitivno se održava, na primjer, u slučaju nedostatka željeza tijekom trudnoće. Međutim, nije prikladan za malu djecu ni dojenčad jer sadrži tvari koje samo ograničeno omogućuju apsorpciju bjelančevina, vitamina i elemenata u tragovima.
Botanička kategorizacija i podrijetlo amaranta
Amarant se ubraja u obitelj štirovki (Amaranthaceae) te izvorno potječe iz Latinske i Južne Amerike. Amarant se često naziva pseudožitaricom jer posjeduje slična svojstva poput žitarica, no botanički se ne ubraja u obitelj slatkih trava (Poaceae). Biljka se može uzgajati kao ukrasna biljka i kao korisna biljka te ima dugačku povijest kao tradicionalna biljka za prehranu u brojnim kulturama.
Botanika biljke amarant
Biljka amarant, koja je poznata i kao lisičji rep, ubraja se u obitelj Amaranthaceae. Stručni botanički pojam za amarant glasi Amaranthus. Biljka se odlikuje upadljivim, dugačkim i uskim cvjetnim stapkama, koje izgledaju poput lisičjih repova, a koje su zaslužne za njezin naziv. Po boji mogu biti zelene, crvene ili žute. Listovi su najčešće duguljasti te imaju kožnatu konzistenciju. Biljke amarant jednogodišnje su ili višegodišnje zeljaste biljke koje mogu, ovisno o sorti, doseći visinu između 30 i 200 centimetara. Sjemenke su malene, promjera od svega jednog ili dva milimetra, te su okrugla ili ovalna oblika.
Odakle izvorno potječe amarant?
Amarant je vrlo stara biljka iz uzgoja, čije su izvorno stanište Latinska i Južna Amerika. U meksičkim grobovima pronađene su sjemenke amaranta stare gotovo 9000 godina. Aztecima je amarant, uz kukuruz, bio glavna namirnica.
Uzgoj i sezona biljke amarant
Amarant se uzgaja u brojnim predjelima svijeta. Ovdje ćeš saznati sve o uzgoju i sezoni amaranta.
Gdje se uzgaja amarant?
Amarant se uzgaja diljem svijeta. Među najvažnija područja uzgoja ubrajaju se Meksiko, Peru, Kina, Indija, Rusija i SAD. U Meksiku i Peruu amarant se uzgaja već stoljećima te je važan sastavni dio lokalne kuhinje. U SAD-u se amarant poglavito uzgaja u saveznim državama Colorado, Nebraska i Kentucky. U Europi se ova biljka prvenstveno može pronaći u južnim državama, kao što su Španjolska i Italija.
Kada je sezona amaranta?
Sezona za uzgoj amaranta ovisi o regiji u kojoj se biljka uzgaja. U tropskim predjelima moguće je uzgajati amarant tijekom cijele godine, dok se u umjerenim klimatskim zonama uzgoj u pravilu provodi ljeti. Rast amaranta u prosjeku traje od tri do šest mjeseci, ovisno o sorti i uvjetima rasta.
U kojim je oblicima dostupan amarant?
Amarant je zbilja svestran te se može upotrebljavati i pripremati u najrazličitijim oblicima. Ovdje ćeš saznati sve o različitim oblicima amaranta.
Cijela zrna amaranta
Cijela zrna amaranta imaju zlatno-smeđu boju te su otprilike velika poput sjemenki maka. Orašasta su okusa i imaju hrskavu konzistenciju. Zrna se mogu pripremati na razne načine te su idealna kao prilozi jelima od povrća ili osnova za salate.
Pahuljice od amaranta
Pahuljice amaranta imaju sličan oblik kao zobene pahuljice, no nešto su tamnije boje. Blaga su i orašasta okusa te se mogu upotrebljavati za pripremu žitnih pahuljica, kaše od žitarica ili kao sastojak u kruhu. Osim toga, pahuljice amaranta mogu se idealno upotrebljavati u smoothiejima.
Ekspandirani amarant
Ekspandirani amarant hrskav je, lagan i prozračan oblik amaranta. Postupkom ekspandiranja povećava se volumen zrna i mijenja tekstura, zbog čega će imati konzistenciju nalik onoj kokica, no samo će biti znatno manje veličine. Ekspandirani amarant idealno je prikladan za žitne pahuljice, pločice od žitnih pahuljica, grickalice ili kao nadjev za jogurte ili smoothieje.
Brašno od amaranta
Brašno od amaranta proizvodi se od mljevenih zrna amaranta. Ima svijetlu, bež boju te finu konzistenciju. Brašno od amaranta ne sadrži gluten te se može upotrebljavati za proizvodnju bezglutenskog kruha, peciva, tjestenine i palačinki. Brašno od amaranta savršeno se može upotrebljavati i kao bezglutensko sredstvo za zgušnjavanje za juhe i umake.
Ovo se nalazi u amarantu: kalorije, vitamini i mineralne tvari
Amarant potiče stvaranje krvi te ima učinak umirivanja krvotoka, pročišćavanja krvi i protuupalno djelovanje, a anemičnim se osobama rado poslužuje kao biljni temeljac. Amarant je bogat gorkim tvarima te se odlikuje iznimno gustom konzistencijom hranjivih i vitalnih tvari, koje kompenziraju moguće nehranjive tvari (u ovom slučaju: gorke tvari). Uz namirnicu amarant postoji i bojilo s istim nazivom, a koje je poznato pod oznakom E 123. To je umjetno proizvedeno azo bojilo koje se upotrebljava kao prehrambena boja. Bojilo E 123 može izazvati nadražaje kože i stoga bi se moralo čuvati izvan dohvata djece. Osim toga, osobe koje imaju alergiju na aspirin morale bi izbjegavati ovu tvar.
kcal: 370 kcal
Ugljikohidrati: 56,8 g
Bjelančevine: 14,6 g
Masti: 8,8 g
Vitamin A: 3 µg
Vitamin B1: 0,8 mg
Vitamin B2: 0,19 mg
Vitamin B6: 0,4 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,4 mg
Kalcij: 214 mg
Željezo: 9 mg
Kalij: 484 mg
Magnezij: 308 mg
Natrij: 25 mg
Je li amarant zdrav?
Amarant se smatra zdravom namirnicom. Sadrži brojne važne hranjive tvari te je bogat mineralima, dijetalnim vlaknima i bjelančevinama. Ovdje ćeš saznati sve o ovoj zdravoj pseudožitarici.
Pseudožitarica amarant: ne sadrži gluten
Amarant se često naziva pseudožitaricom jer se može upotrebljavati kao žitarica, no botanički se ubraja u obitelj štirovki. Ne sadrži gluten i stoga je idealan izbor za osobe koje boluju od celijakije ili se žele bezglutenski hraniti.
Visok udio mineralnih tvari
Amarant sadrži brojne važne mineralne tvari, kao što su željezo, magnezij, kalcij, fosfor i kalij. Željezo je važno za proizvodnju krvi, magnezij podržava mišićnu i živčanu funkciju, kalcij i fosfor važni su za zdravlje kostiju, a kalij je važan za reguliranje krvnog tlaka.
Dobar izvor dijetalnih vlakana i bjelančevina
Amarant je idealno prikladan kao izvor bjelančevina i dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna sadržana u amarantu pomažu pri regulaciji probave te mogu pridonijeti smanjenju rizika srčanih bolesti i dijabetesa. Željezo je važno za izgradnju mišića te popravak tkiva u tijelu. Amarant sadrži oko 14 – 18 % bjelančevina, što ga također čini dobrim izvorom bjelančevina za vegetarijance i vegane.
Fitinska kiselina u amarantu
Amarant sadrži i fitinsku kiselinu, koja može usporiti apsorpciju mineralnih tvari u tijelu. Kako bi se apsorpcija poboljšala, zrna amaranta mogu se omekšati ili proklijati prije nego što se skuhaju. Time se smanjuje količina fitinske kiseline i poboljšava apsorpcija mineralnih tvari. Također, amarant možeš kombinirati s drugim namirnicama, koje su bogate vitaminom C ili mliječnom kiselinom, jer ti spojevi mogu razgraditi fitinsku kiselinu.
Kupnja i čuvanje amaranta
Ovdje ćeš saznati gdje možeš pronaći amarant te što moraš uzeti uz obzir pri kupnji i čuvanju.
Gdje mogu kupiti amarant?
Amarant je dostupan u brojnim supermarketima i trgovinama s organskom hranom. Naravno, možeš ga pronaći i u svojoj trgovini Kauflanda.
Tijekom kupnje amaranta trebaš paziti na to da bude dobre kvalitete i da nema onečišćenja. U idealnom slučaju biraj organske proizvode te tako osiguraj da amarant ne sadrži pesticide ni druge štetne kemijske tvari.
Koliko se dugo može čuvati amarant?
Kada se pravilno čuva, amarant ima dugačak rok trajanja. Najbolje je amarant čuvati na hladnom i suhom mjestu radi sprječavanja nastanka vlage i plijesni. Nakon otvaranja mora se čuvati zrakonepropusno. Neotvoreni amarant u pravilu traje nekoliko mjeseci, a nakon što se otvori nekoliko tjedana ili mjesec dana.
Priprema i upotreba amaranta – evo kako:
Namakanjem u vodi smanjuje se udio gorkih tvari. Konzumacija dnevne porcije amaranta sasvim je sigurna. Može se jesti kao nabreklo zrno u žitnim pahuljicama, preraditi u brašno ili pak pripremiti omekšana zrna, na primjer, u tavi s povrćem i amarantom.
Kako se kuha amarant?
Amarant se može kuhati sasvim jednostavno
kao riža ili kvinoja te je prikladan kao prilog ili osnova za salate i zdjele s mješovitom hranom. Postupak je zbilja jednostavan:
- Najprije operi amarant u situ pod mlazom tekuće vode radi uklanjanja prljavštine i prašine.
- Ulij dvostruku količinu vode u lonac i zagrijavaj je do ključanja.
- Zatim možeš dodati amarant u vruću vodu te smanjiti vrućinu na srednju jačinu.
- Zatim poklopi lonac i pusti da se amarant krčka 20 – 25 minuta dok ne bude mekan i dok u cijelosti ne upije vodu.
- Ukloni lonac sa štednjaka te ga prekrij poklopcem i ostavi da miruje još pet minuta.
- Prorahli amarant vilicom te dodaj sol i začine po ukusu.
Samostalna priprema ekspandiranog amaranta
Ekspandirani amarant hrskav je i zdrav sastojak za brojna jela. Ovako ga jednostavno možeš pripremiti:
- Zagrij tavu na srednju do veliku vrućinu.
- Zatim dodaj malu količinu amaranta u tavu i miješaj sve dok amarant ne nabrekne, tj. ekspandira.
- Dodaj ekspandirani amarant u zdjelu i ponovi postupak s preostalim amarantom.
- Ostavi ekspandirani amarant da se ohladi te ga premjesti u zrakonepropusnu posudu radi čuvanja.
Kako se jede ekspandirani amarant?
Ekspandirani amarant možeš idealno upotrebljavati kao hrskavi sastojak za žitne pahuljice, granolu ili kao nadjev za smoothieje koji se poslužuju u zdjelicama. Možeš u njemu uživati i s mlijekom ili jogurtom uz jutarnje pahuljice ili kao sastojak za energetske valjuške ili prutiće.
Bezglutensko pečenje uz amarant
Brašno od amaranta prikladno je kao bezglutenska alternativa pšeničnom brašnu te se može upotrebljavati za razne recepte za pečenje. Međutim, brašno od amaranta upija veće količine tekućine i ima dulje vrijeme pečenja. Pokazat ćemo ti kako to funkcionira:
- Brašno od amaranta može se u receptima upotrebljavati kao zamjena za pšenično brašno, no potrebno je paziti na to da se dodaju i druge bezglutenske vrste brašna, kao što je rižino brašno ili heljdino brašno, kako bi se poboljšala svojstva pečenja.
- Brašno od amaranta upija veću količinu tekućine, zbog čega se tijekom pripreme treba dodati nešto više tekućine.
- Uslijed svoje visoke gustoće hranjivih tvari brašno od amaranta može imati blago gorak okus, zbog čega bi se moralo upotrebljavati u kombinaciji s drugim sortama brašna radi ublažavanja okusa.
- Brašno od amaranta ima dulje vrijeme pečenja od pšeničnog brašna, zbog čega bi se vrijeme pečenja trebalo produljiti na odgovarajući način.
Što učiniti s pahuljicama od amaranta?
Pahuljice od amaranta svestrano su upotrebljive te se mogu upotrebljavati na razne načine u kuhinji.
Pahuljice od amaranta mogu se jesti za doručak kao alternativa zobenim pahuljicama. Jednostavno dodaj pahuljice u mlijeko ili jogurt ili ih skuhaj u vodi te ih nadjeni voćem, orašastim plodovima i/ili medom. Dodavanjem pahuljica od amaranta povećat ćeš količinu dijetalnih vlakana i bjelančevina u svojem smoothieju. Zahvaljujući tome imat će posebno gustu konzistenciju. Također, pahuljice od amaranta možeš upotrebljavati kao prirodno sredstvo za zgušnjavanje za juhe i variva. Jednostavno dodaj šaku pahuljica u juhu ili varivo te ih kuhaj s ostalim sastojcima. Osim toga, pahuljice amaranta mogu se, zajedno sa zobenim pahuljicama, orašastim plodovima i suhim voćem, preraditi u ukusne pločice od žitnih pahuljica.
Postoje brojne mogućnosti upotrebe pahuljica od amaranta u kuhinji. Najbolje je da ih samostalno isprobaš.