Goveđi tatar: sirovi užitak
Goveđi tatar – također poznat kao usitnjeno meso – mljevena je govedina napravljena od nemasnog mišićnog mesa bez tetiva. Prije svega, za to se upotrebljavaju fileti govedine. Goveđi tatar još je ukusniji od mljevenog mesa. Na francuskom ili engleskom zove se Steak Tartare, u Luksemburgu ili Belgiji zove se Filet Americain.
Goveđi tatar ima ova posebna svojstva
Goveđi tatar pravi se od sirove, sitno nasjeckane ili mljevene govedine. Obično je aromatiziran začinima i sastojcima kao što su senf, Worcestershire umak, kapari, luk, češnjak, sol, papar i žumanjci. Goveđi tatar ima intenzivan mesnati okus koji se opisuje kao pikantan, pomalo orašasti i blago slatkast. Goveđi tatar često se poslužuje uz razne priloge koji upotpunjuju njegov okus.
Odakle izvorno dolazi goveđi tatar?
Podrijetlo goveđeg tatara nije precizno dokumentirano, no često se vjeruje da ovo jelo potječe iz Francuske. Naziv „Tatar” možda potječe od Tataro-Mongola koji su bili poznati po svojoj kulturi sirovog mesa. Vjeruje se da su jeli sirovo meso, uključujući i govedinu, te ga pripremali na razne načine.
Druga teorija je da goveđi tatar potječe iz Rusije, gdje je postao poznat kao „Tatarski biftek”. Ovo se jelo sastojalo od sirove govedine začinjene i poslužene sa žumanjkom. Kasnije su ga prihvatili i dalje razvili francuski kuhari.
Kad je sezona goveđeg tatara?
Goveđi tatar radi se od sirove govedine. Budući da dostupnost ne zavisi od sezonskih fluktuacija, može se naći u restoranima i gurmanskim trgovinama tijekom cijele godine.
Međutim, kvaliteta i svježina zavise od kvalitete upotrijebljene govedine. Treba osigurati da je govedina visoke kvalitete i pripremljena u higijenskim uvjetima.
Za što se može upotrebljavati goveđi tatar i kako se treba čuvati?
Klasična priprema sastoji se od sirove govedine koja je sitno nasjeckana na kockice ili mljevena te začinjena senfom, Worcestershire umakom, kaparima, nasjeckanim lukom, češnjakom, soli i paprom. U sredinu tatara često se stavlja žumanjak. Od goveđeg tatara možeš napraviti i tatarski burger ili ga poslužiti kao samostalno glavno jelo. Budući da se radi o sirovom mesu, potrebno je ispunjavati potrebne higijenske standarde tijekom pripreme i rukovanja.
Idealno bi bilo goveđi tatar poslužiti i konzumirati odmah nakon pripreme. Inače, treba ga čuvati u hladnjaku na temperaturi nižoj od 4 stupnja Celzijusa, ali ne duže od jednog dana. Najbolje je pustiti smrznuti tatar da se polako otapa u hladnjaku.
Ovo se nalazi u goveđem tataru
Goveđi tatar izvrstan je izvor proteina i zdravih masti. Međutim, budući da se poslužuje sirov, može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Ima i visok udio kolesterola i zasićenih masti, osobito kada se poslužuje s masnim sastojcima.
kcal: 116 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21 g
Masti: 3 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,23 mg
Vitamin B2: 0,26 mg
Vitamin B6: 0,19 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,48 mg
Kalcij: 6 mg
Željezo: 2,16 mg
Kalij: 0,36 mg
Magnezij: 22 mg
Natrij: 66 mg