Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Goveđi tatar: sirovi užitak

Goveđi tatar – također poznat kao usitnjeno meso – mljevena je govedina napravljena od nemasnog mišićnog mesa bez tetiva. Prije svega, za to se upotrebljavaju fileti govedine. Goveđi tatar još je ukusniji od mljevenog mesa. Na francuskom ili engleskom zove se Steak Tartare, u Luksemburgu ili Belgiji zove se Filet Americain.

Korisno je znati

Goveđi tatar ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled goveđeg tatara

Goveđi tatar pravi se od sirove, sitno nasjeckane ili mljevene govedine. Obično je aromatiziran začinima i sastojcima kao što su senf, Worcestershire umak, kapari, luk, češnjak, sol, papar i žumanjci. Goveđi tatar ima intenzivan mesnati okus koji se opisuje kao pikantan, pomalo orašasti i blago slatkast. Goveđi tatar često se poslužuje uz razne priloge koji upotpunjuju njegov okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi goveđi tatar?

Podrijetlo goveđeg tatara nije precizno dokumentirano, no često se vjeruje da ovo jelo potječe iz Francuske. Naziv „Tatar” možda potječe od Tataro-Mongola koji su bili poznati po svojoj kulturi sirovog mesa. Vjeruje se da su jeli sirovo meso, uključujući i govedinu, te ga pripremali na razne načine.

Druga teorija je da goveđi tatar potječe iz Rusije, gdje je postao poznat kao „Tatarski biftek”. Ovo se jelo sastojalo od sirove govedine začinjene i poslužene sa žumanjkom. Kasnije su ga prihvatili i dalje razvili francuski kuhari.


Sezona

Kad je sezona goveđeg tatara?

Goveđi tatar radi se od sirove govedine. Budući da dostupnost ne zavisi od sezonskih fluktuacija, može se naći u restoranima i gurmanskim trgovinama tijekom cijele godine.

Međutim, kvaliteta i svježina zavise od kvalitete upotrijebljene govedine. Treba osigurati da je govedina visoke kvalitete i pripremljena u higijenskim uvjetima.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati goveđi tatar i kako se treba čuvati?

Klasična priprema sastoji se od sirove govedine koja je sitno nasjeckana na kockice ili mljevena te začinjena senfom, Worcestershire umakom, kaparima, nasjeckanim lukom, češnjakom, soli i paprom. U sredinu tatara često se stavlja žumanjak. Od goveđeg tatara možeš napraviti i tatarski burger ili ga poslužiti kao samostalno glavno jelo. Budući da se radi o sirovom mesu, potrebno je ispunjavati ​​potrebne higijenske standarde tijekom pripreme i rukovanja.

Idealno bi bilo goveđi tatar poslužiti i konzumirati odmah nakon pripreme. Inače, treba ga čuvati u hladnjaku na temperaturi nižoj od 4 stupnja Celzijusa, ali ne duže od jednog dana. Najbolje je pustiti smrznuti tatar da se polako otapa u hladnjaku.



Sastojci

Ovo se nalazi u goveđem tataru

Goveđi tatar izvrstan je izvor proteina i zdravih masti. Međutim, budući da se poslužuje sirov, može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Ima i visok udio kolesterola i zasićenih masti, osobito kada se poslužuje s masnim sastojcima.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 116 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 21 g

Masti: 3 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,23 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,19 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,48 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 6 mg

Željezo: 2,16 mg

Kalij: 0,36 mg

Magnezij: 22 mg

Natrij: 66 mg