Janjeći but: pećnica ili roštilj
Na prvu će riječ „janjeći but” svakoga podsjetiti na ovčje meso. No potrebno je paziti – naime, samo se meso životinja starijih od dvije godine nudi kao ovčje meso. Kod janjetine je riječ o mesu životinja koje nisu starije od 12 mjeseci.
Janjeći but ima ova posebna svojstva
Janjeći but dolazi iz gornjeg dijela stražnjeg buta janjeta. Ima dobar okus i puno mesa. But se smatra jednim od najboljih dijelova janjeta za pečenje. On se prodaje u komadu, s kostima ili bez njih i u obliku kriški te je posebno dobro prikladan za pečenje na roštilju ili u pećnici. Vrlo je kvalitetan i još nema tipičan okus koji meso starijih životinja često može imati. Stoga brojni ljudi janjeći but smatraju delikatesom, a u skladu s time je i vrlo tražen.
Odakle izvorno potječe janjeći but?
Janjeći but, svježe hlađen ili zamrznut, često dolazi s Novog Zelanda. Izvoz se provodi i iz sljedećih država:
- Velika Britanija
- Francuska
- Luksemburg
- Irska
- Australija
Kada je sezona janjećeg buta?
Janjeći but dostupan je tijekom cijele godine, bilo u svježem ili zamrznutom obliku.
Za što se može upotrebljavati janjeći but i kako se treba čuvati?
Janjeći but u jednom komadu optimalno je prikladan za pečenje na roštilju, prženje i pirjanje. Začini za janjeći but najčešće su češnjak, ružmarin, mažuran, origano, timijan, paprika, papar i listovi lovora. Upravo se na jugu Europe, gdje se janjeći but već gotovo smatra nacionalnim jelom, ali i u arapskim državama, meso začinjava timijanom, ružmarinom ili pak bosiljkom. No i češnjak te prvenstveno luk po ukusu brojnih ljudi neizostavni su tijekom pripreme janjećeg buta.
Janjeći but s kostima često ima intenzivniji i aromatičniji okus. Međutim, prije konzumacije mora se tranširati, odnosno odvojiti od kosti. No meso se ne priprema samo u jednom komadu, već je idealno prikladno i za janjeći gulaš, janjeće odreske ili varivo . A tko poznaje irska nacionalna jela, odnosno irsko varivo „Irish Stew”, zna da se i za njega upotrebljava janjetina najbolje kvalitete.
Kako čuvati janjeći but
Svježi janjeći but mora se nakon kupnje hladiti pri temperaturi od četiri Celzijeva stupnja. Tako možeš čuvati tri dana. Pazi na to da meso bude sasvim prekriveno u hladnjaku. Zamrzavanje je druga mogućnost za čuvanje.
Ovo se nalazi u janjećem butu
Janjeći but visokokvalitetna je namirnica te sadrži brojne hranjive tvari poput bjelančevina, željeza, cinka i vitamina B. Janjetina je k tomu iznimno nemasna te je stoga idealna i za ljude koji se hrane osviješteno.
kcal: 234 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 18 g
Masti: 18 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,16 mg
Vitamin B2: 0,22 mg
Vitamin B6: 0,29 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 2,7 mg
Kalij: 380 mg
Magnezij: 23 mg
Natrij: 78 mg