Sirna pašteta: krepka i ukusna
Je li ova sirna pašteta s ementalerom pašteta, terina ili kobasica? Jedno je sigurno: u svakom je slučaju krepka i ukusna. Paštete su fino začinjena jela od usitnjenog mesa, divljači ili ribe. Njihov ovitak najčešće se sastoji od tijesta ili slanine.
Sirna pašteta ima ova posebna svojstva
Riječ „pašteta” potječe od romanske riječi „pastata”, koja označava mesno jelo u ovitku od tijesta. Varijanta paštete bez tijesta, koja je, uostalom, srodnik kobasice, naziva se terina. Budući da se naša sirna pašteta može upotrebljavati bez ovitka od tijesta, strogo je gledano riječ o terini. Njezina je osnova barena kobasica koja se najčešće konzervira od usitnjene mesne mješavine, dimi pri visokim temperaturama te se zatim podvrgava postupku barenja ili peče pri srednje visokoj temperaturi.
Osnova terine je barena kobasica
Naziv „barena kobasica” pri tome se općenito odnosi na sve proizvode kobasica koji se u svrhu proizvodnje zagrijavaju kuhanjem, prženjem, pečenjem ili sličnim postupcima. Zahvaljujući tomu postupku proizvodnje barene kobasice mogu se rezati i odlikuju se hrskavošću. Uz sirnu paštetu, mesne kobasice kao što su Lyoner, bavarska bijela kobasica, bečka i frankfurtska kobasica te pivska kobasica, lovačka kobasica, jetreni sir i mortadela također se ubrajaju u barene kobasice.
Barena kobasica u pravilu se sastoji 50 posto od bezmasnog mesa, 25 posto od slanine i 25 posto od vode. Tim sastojcima mogu se dodati kockice slanine ili šunke, kao što je slučaj s mortadelom, ili pak ementaler , kao kod naše sirne paštete. Ovaj tvrdi sir izvorno potječe iz švicarskog Emmentala, no danas se u raznim varijantama proizvodi diljem svijeta.
Odakle izvorno potječe sirna pašteta?
Kobasica se ubraja među najstarije namirnice čovječanstva. Njezino točno podrijetlo nije poznato, ali na egipatskim i kineskim crtežima i slikama iz razdoblja prije nove ere već su prikazane kobasice. Preradom mesa u kobasice, koje se zatim, na primjer, podvrgavaju postupku barenja ili dimljenja, meso se moglo učiniti znatno dugotrajnijim i jednostavnije transportirati.
Kada je sezona sirne paštete?
Sirna pašteta uvijek se proizvodi svježa i uz jednaku kvalitetu. Dostupna je tijekom cijele godine u rashladnoj vitrini.
Za što se može upotrebljavati sirna pašteta i kako se treba čuvati?
Sirna pašteta ukusna je kao narezak tijekom doručka, na kruhu za užinu, kao krepki nadjev za kruh tijekom objeda ili na hladnim platama. Zapakirana sirna pašteta može se određeno vrijeme čuvati u hladnjaku (potrebno je poštivati njezin rok trajanja).
Otvorena sirna pašteta može se, kao i druge kobasice, u hladnjaku čuvati od dva do četiri dana, no nakon otvaranja svakako bi se morala potrošiti u što kraćem roku. Sirna pašteta može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva. Ako ovu kobasicu staviš u zamrzivač, svakako pazi na to da njezino pakiranje bude zatvoreno.
Ovo se nalazi u sirnoj pašteti
Zbog ementalera je sirna pašteta nešto bogatija mastima od drugih barenih kobasica.
kcal: 287 kcal
Ugljikohidrati: 1 g
Bjelančevine: 16,5 g
Masti: 24 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 0 mg
Kalij: 0 mg
Magnezij: 0 mg
Natrij: 0 mg