Svinjska kobasica: ukusan međuobrok
Može se pronaći na sajmovima, u zalogajnicama, u regalu za meso, a tijekom roštilja u dvorištu nipošto ne smije nedostajati s rešetke. Riječ je o svinjskoj kobasici, jednostavnoj, ali svejedno posebno popularnoj sorti pržene kobasice.
Svinjska kobasica ima ova posebna svojstva
Tradicionalna svinjska kobasica sastoji se od grube mesne mješavine svinjetine i puni se u svinjska crijeva kao barena kobasica. Ova vrsta svinjske kobasice poznata je i kao „gruba kobasica za prženje” . Postoji i u srednje gruboj i finoj varijanti, a ova se vrsta kobasica za prženje često miješa i s drugim vrstama mesa. Posebno za roštiljanje označene kobasice često se kombiniraju s posebnom mješavinom začina kako bi bile izraženo pikantne i aromatične.
Odakle izvorno potječe svinjska kobasica?
U današnje se vrijeme kobasice za prženje često jedu kao užina ili međuobrok. Postoje u namotanom obliku puža, tanke, klasične, grube, srednje grube i fine. Postoje čak i kobasice za prženje veličine XXL s ukupnom duljinom većom od 50 centimetara. U 17. stoljeću za klasičnu se svinjsku kobasicu čak smatralo da ima i medicinski učinak. Međutim, to mišljenje nije imalo toliko veze sa samom kobasicom za prženje, koliko sa začinima koji su joj se dodavali. Sadržani klinčići navodno su bili zaslužni za ugodan dah te se usto mislilo da jačaju udove. Za mažuran koji je sadržan u svinjskoj kobasici čak se smatralo da ublažava tegobe od reume i artritisa. Iako svinjska kobasica vjerojatno ne pruža medicinske blagodati, ipak mora biti ukusna.
Kada je sezona svinjske kobasice?
Svinjska kobasica dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati svinjska kobasica i kako se treba čuvati?
Svinjska kobasica sočna je i krepkog okusa. Stoga bi morala biti dio svakog roštilja s obitelji ili prijateljima. Ona je idealno prikladna za prženje u tavi ili za pečenje na roštilju . Ova kobasica za prženje također je idealna za pripremu različitih ukusnih jela. Savršen su prilog svinjskoj kobasici kiseli kupus, pire od krumpira, tjestenina, nabujak, krumpir i kobasica prženi na tavi, kobasice s ovojem od slanine, kobasice na ražnju, povrće, umak od luka, varivo, knedle od krumpira „Rösti”, pomfrit ili krumpir.
Ovako se treba čuvati svinjska kobasica
Nekuhana i svježa svinjska kobasica mora se brzo konzumirati jer se – na primjer, kao i svježe mljeveno svinjsko meso – bez dodataka konzervansa može čuvati samo ograničeno nekoliko dana. Morala bi se ispeći na roštilju ili ispržiti najkasnije jedan dan nakon kupnje, a u međuvremenu se mora čuvati u hladnjaku pri temperaturi od najviše osam Celzijevih stupnjeva. Kobasica će se najbolje hladiti ako se čuva neposredno iznad pretinca za povrće. Svinjska kobasica može se bez poteškoća zamrznuti na razdoblje od tri do šest mjeseci (ovisno o zamrzivaču).
Ovo se nalazi u svinjskoj kobasici
Meso svinjske kobasice ljudskom tijelu pruža vrijedne vitamine B, koji su neizostavni u metaboličkim procesima. Osim toga, svinjska kobasica važan je izvor željeza, a usto sadrži mineralne tvari kao što su magnezij i kalcij.
kcal: 289 kcal
Ugljikohidrati: 0,28 g
Bjelančevine: 12,84 g
Masti: 26,6 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,33 mg
Vitamin B2: 0,13 mg
Vitamin B6: 0,21 mg
Vitamin C: 0,07 mg
Vitamin E: 0,25 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 0,71 mg
Kalij: 191 mg
Magnezij: 18 mg
Natrij: 728 mg