Pileća prsa: bogata proteinima
Pileća prsa također su dio zdrave prehrane. Ovaj dio piletine vrlo je krt i bogat je proteinima. Meso ima malo masti i može se pripremati na razne načine. Ovo meso također je zdrav izvor energije s malo masti za sportaše.
Pileća prsa imaju ova posebna svojstva
Pileća prsa svestran su sastojak kuhinje koji se odlikuje blagim okusom, niskim udjelom masti i visokim udjelom proteina. Meso se može pripremati na mnogo različitih načina i izvrstan je izvor visokokvalitetnih proteina koji su vrlo važni za tijelo.
Odakle izvorno dolaze pileća prsa?
Kokoši (Gallus gallus domesticus) se uzgajaju u različitim dijelovima svijeta tisućama godina. Kokoši su pripitomljene ptice koje potječu iz Azije, posebice iz današnje Kine i Indije.
Suvremeno peradarstvo unaprijedilo je i oplemenilo uzgoj kokoši, a posebice pilećih prsa. Danas se kokoši uzgajaju u mnogim zemljama svijeta radi mesa i drugih proizvoda od peradi. Pileća prsa se prave tako da se pileće tijelo isječe, odstrane mišići prsa i prodaju kao file od pilećih prsa.
Kad je sezona pilećih prsa?
U suvremenoj poljoprivredi perad se uzgaja tijekom cijele godine. To znači da su i pileća prsa stalno dostupna na tržištu. Kao važan izvor proteina i popularan sastojak mnogih različitih jela, to je najčešće konzumirana vrsta mesa u cijelom svijetu. Bilo svježe ili smrznuto, meso je dostupno u raznim oblicima poput fileta pilećih prsa, pilećih odrezaka, pilećih bataka ili pilećih krilaca.
Za što se mogu upotrebljavati pileća prsa i kako se trebaju čuvati?
Pileća prsa izuzetno su svestrana u kuhinji i upotrebljavaju se u raznim jelima. Od prženih pilećih prsa i pilećih prsa na žaru preko pohanih pilećih odrezaka do upotrebe u pilećim salatama te u juhama i varivima.
Pravilno čuvanje pilećih prsa ključno je za osiguranje svježine i sprječavanje trovanja hranom. To uključuje čuvanje u hladnjaku ispod 4 stupnja Celzijusa, pokrivanje u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj foliji, stavljanje na najniže police za hlađenje i odvajanje od ostale hrane. Za očuvanje kvalitete važno je i sigurno odmrzavanje u hladnjaku.
Ovo se nalazi u pilećim prsima
Pileća prsa su izvor mesa bogat proteinima. Ako se konzumira umjereno i kao dio uravnotežene prehrane, može imati pozitivne učinke na zdravlje. Meso ima malo masti i sadrži važne hranjive tvari poput vitamina B6, niacina (vitamin B3), fosfora i selena. Njegov nizak sadržaj masnoće i kalorija čini ga savršenim za učinkovitu regulaciju težine i može pomoći sportašima u izgradnji mišića.
kcal: 145 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 22,2 g
Masti: 6,2 g
Vitamin A: 27 µg
Vitamin B1: 0,07 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,53 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 14 mg
Željezo: 1,1 mg
Kalij: 264 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 66 mg