Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pileća prsa: bogata proteinima

Pileća prsa također su dio zdrave prehrane. Ovaj dio piletine vrlo je krt i bogat je proteinima. Meso ima malo masti i može se pripremati na razne načine. Ovo meso također je zdrav izvor energije s malo masti za sportaše.

Korisno je znati

Pileća prsa imaju ova posebna svojstva

Detaljan pregled pilećih prsa

Pileća prsa svestran su sastojak kuhinje koji se odlikuje blagim okusom, niskim udjelom masti i visokim udjelom proteina. Meso se može pripremati na mnogo različitih načina i izvrstan je izvor visokokvalitetnih proteina koji su vrlo važni za tijelo.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolaze pileća prsa?

Kokoši (Gallus gallus domesticus) se uzgajaju u različitim dijelovima svijeta tisućama godina. Kokoši su pripitomljene ptice koje potječu iz Azije, posebice iz današnje Kine i Indije.

Suvremeno peradarstvo unaprijedilo je i oplemenilo uzgoj kokoši, a posebice pilećih prsa. Danas se kokoši uzgajaju u mnogim zemljama svijeta radi mesa i drugih proizvoda od peradi. Pileća prsa se prave tako da se pileće tijelo isječe, odstrane mišići prsa i prodaju kao file od pilećih prsa.


Sezona

Kad je sezona pilećih prsa?

U suvremenoj poljoprivredi perad se uzgaja tijekom cijele godine. To znači da su i pileća prsa stalno dostupna na tržištu. Kao važan izvor proteina i popularan sastojak mnogih različitih jela, to je najčešće konzumirana vrsta mesa u cijelom svijetu. Bilo svježe ili smrznuto, meso je dostupno u raznim oblicima poput fileta pilećih prsa, pilećih odrezaka, pilećih bataka ili pilećih krilaca.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati pileća prsa i kako se trebaju čuvati?

Pileća prsa izuzetno su svestrana u kuhinji i upotrebljavaju se u raznim jelima. Od prženih pilećih prsa i pilećih prsa na žaru preko pohanih pilećih odrezaka do upotrebe u pilećim salatama te u juhama i varivima.

Pravilno čuvanje pilećih prsa ključno je za osiguranje svježine i sprječavanje trovanja hranom. To uključuje čuvanje u hladnjaku ispod 4 stupnja Celzijusa, pokrivanje u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj foliji, stavljanje na najniže police za hlađenje i odvajanje od ostale hrane. Za očuvanje kvalitete važno je i sigurno odmrzavanje u hladnjaku.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s pilećim prsima


Sastojci

Ovo se nalazi u pilećim prsima

Pileća prsa su izvor mesa bogat proteinima. Ako se konzumira umjereno i kao dio uravnotežene prehrane, može imati pozitivne učinke na zdravlje. Meso ima malo masti i sadrži važne hranjive tvari poput vitamina B6, niacina (vitamin B3), fosfora i selena. Njegov nizak sadržaj masnoće i kalorija čini ga savršenim za učinkovitu regulaciju težine i može pomoći sportašima u izgradnji mišića.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 145 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 22,2 g

Masti: 6,2 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 27 µg

Vitamin B1: 0,07 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,53 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 264 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 66 mg