Pureća prsa: nježni izvor proteina
Pureća prsa su nemasni i mekan komad mesa dobiven od mišića purećih prsa. Njihovo sočno, bijelo meso popularan je izbor za ljude koji brinu o zdravlju jer sadrži manje masti i kalorija od ostalih vrsta mesa poput govedine ili svinjetine.
Pureća prsa imaju ova posebna svojstva
Pureća prsa često se upotrebljavaju u kulinarstvu zbog svojih nutritivnih svojstava. Izvrstan su izvor proteina, a nude i važne hranjive tvari poput niacina, vitamina B6, fosfora i selena. Pureća prsa imaju nizak udio masti i stoga su idealna za dijetalnu prehranu. Zahvaljujući svojoj teksturi i blagom okusu, mogu se pripremati na različite načine uključujući roštiljanje, prženje, pirjanje, dinstanje i kuhanje. To ih čini svestranim sastojkom u juhama, sendvičima, salatama i wrapovima.
Odakle izvorno dolaze pureća prsa?
Pureća prsa potječu od purana podrijetlom iz Sjeverne Amerike gdje su ih tamošnji domorodački narodi upotrebljavali kao izvor hrane. S europskom kolonizacijom Amerike, purani su uvezeni u Europu i druge dijelove svijeta.
Moderni, komercijalni uzgoj purana razvio se u mnogim regijama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Brazil i Europu. Pureća prsa popularan su dio puretine i obično se cijene kao nemasni i svestrani mesni proizvod.
Kad je sezona purećih prsa?
Pureća su prsa meso peradi i obično su komercijalno dostupna tijekom cijele godine. Za razliku od nekih sezonskih proizvoda, pureća prsa nemaju određeno godišnje doba jer se zbog velike potražnje pureće meso uzgaja, prerađuje i prodaje tijekom cijele godine.
U nekim regijama mogu postojati sezonske fluktuacije u dostupnosti proizvoda od peradi zbog sezonske potražnje ili poljoprivrednih praksi.
Za što sve mogu poslužiti pureća prsa i kako se čuvaju?
Pureća prsa iznimno su svestrana i važan su sastojak raznih jela, bilo da se prže u tavi, u pećnici ili začinjavaju raznim začinima i umacima. Pohani odresci od purećih prsa, prženi fileti od purećih prsa, trakice od purećih prsa za salate, wrapove, tacose i jela pržena u tavi – njihova svestranost čini pureća prsa popularnim izborom u kuhinji.
Najbolje ih je čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0 do 4 Celzijeva stupnja u hermetički zatvorenoj plastičnoj vrećici ili posudi. Svježa pureća prsa treba konzumirati unutar 1 do 2 dana od kupnje ili pripreme. Ako pureća prsa želiš čivati duže, možeš ih zamrznuti, najbolje u odgovarajućim vrećicama ili posudama za zamrzavanje.
Ovo se nalazi u purećim prsima
Pureća prsa zdrav su izvor mesa i stoga prikladan sastojak uravnotežene prehrane. Odlikuju se niskim udjelom masti, visokim udjelom visokokvalitetnih bjelančevina i brojnim hranjivim tvarima poput vitamina B3 (niacin), vitamina B6, fosfora i selena. Osim toga, pureća prsa sadrže malo kalorija i kolesterola te sadrže zdrave masne kiseline poput omega-3 masnih kiselina.
kcal: 105 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 24,1 g
Masti: 1 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,08 mg
Vitamin B6: 0,46 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,9 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 333 mg
Magnezij: 20 mg
Natrij: 46 mg