Pureći batak: prava blagdanska poslastica
Pureći batak odnosi se na meso koje se nalazi na batku purana. Zahvaljujući gotovo neograničenim mogućnostima pripreme, pureći batak vrlo je popularan mesni prilog i delicija. Vrlo nemasno i lako probavljivo pureće meso idealno je i za niskokaloričnu prehranu.
Pureći batak ima ova posebna svojstva
Pureći bataci smatraju se nemasnim mesom s niskim udjelom masti. Bogati su proteinima, blagog su, nježnog okusa i blagotvorno djeluju na zdravlje (snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od srčanih bolesti). Pureći bataci iznimno su svestrani i mogu se pripremati na različite načine, uključujući prženje, roštiljanje, pirjanje, pečenje, kuhanje ili kao glavni sastojak juha i gulaša.
Odakle izvorno dolazi pureći batak?
Pureći bataci potječu od purana. Purani su izvorno podrijetlom iz Sjeverne Amerike, ali se sad uzgajaju diljem svijeta. Najčešći tip purana koji se uzgaja za proizvodnju mesa je domaći puran (Meleagris gallopavo).
Ove se ptice uzgajaju na poljoprivrednim gospodarstvima i farmama peradi u mnogim zemljama za proizvodnju mesnih proizvoda kao što su pureći bataci, pureća prsa i drugi dijelovi puretine.
Kad je sezona purećeg batka?
Sezona purećih bataka može varirati ovisno o regiji i klimatskim uvjetima. Budući da se purice obično uzgajaju i kolju tijekom cijele godine, pureći bataci dostupni su kao komadi mesa tijekom cijele godine.
Međutim, u nekim zemljama i regijama, sezonske ponude i rasprodaje mogu se pojaviti u određeno doba godine. Na primjer, pureći bataci vrlo su popularni za vrijeme Dana zahvalnosti i Božića u Sjedinjenim Državama i dostupniji su u to vrijeme.
Za što sve može poslužiti pureći batak i kako se čuva?
Pureći bataci pogodni su za prženje, pečenje na roštilju ili pirjanje, kao i za pripremu krepkih temeljaca i juha. A s ukusnim nadjevom možete napraviti bogatu svečanu trpezu.
Kako bi pureći bataci ostali svježi, odmah nakon kupnje treba ih hermetički zapakirati i staviti u hladnjak na 0 – 4 stupnja Celzijusa. Za duže čuvanje preporučuje se zamrzavanje. Pripazi da batake čuvaš na mjestu u hladnjaku ili zamrzivaču gdje su zaštićeni od moguće kontaminacije i ne dolaze u dodir s drugim sirovim namirnicama. Smrznute pureće batake najbolje je odleđivati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u purećem batku
Pureći batak zdrav je i hranjiv izvor proteina i esencijalnih hranjivih tvari. Meso s malim udjelom masti bogato je visokokvalitetnim bjelančevinama i ima nizak udio kolesterola u usporedbi s drugim vrstama mesa. To ga čini dobrim izborom za ljude koji žele paziti na svoju težinu. Osim toga, pureći batak sadrži važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, vitamin B12, niacin, selen, fosfor i cink.
kcal: 114 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 20,5 g
Masti: 3,6 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,09 mg
Vitamin B2: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,32 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,2 mg
Kalcij: 17 mg
Željezo: 2 mg
Kalij: 289 mg
Magnezij: 17 mg
Natrij: 86 mg