Bijeli grah: omiljeni prilog
Bijeli grah ubraja se u mahunarke te se može uvrstiti u obitelj biljki leguminoza. Može se poslužiti sušen, skuhan ili pržen te predstavlja omiljen prilog uz krepka jela. Posebno je poznat i u varijanti „zapečenog graha”, hrani u kojoj poglavito Britanci uživaju tijekom doručka.
Bijeli grah ima ova posebna svojstva
Bijeli grah usko je povezan s običnim grahom i stoga također ima tipičan bubrežast oblik. Bijele je ili krem boje te dugačak između 15 i 18 milimetara, odnosno debeo između 8 i 9 milimetara. Po okusu je blag te se odlikuje blago slatkastom i krepkom aromom, koja se idealno može kombinirati s rajčicama ili lukom.
Ovako treba postupati s bijelim grahom
Bijeli grah može se kupiti unaprijed skuhan i konzerviran u limenkama ili pak sušen. Kako bi sušeni bijeli grah mogao razviti svoj okus, prije pripreme morao bi se nekoliko sati omekšavati u hladnoj vodi. Tako će se sadržane bjelančevine vezati s grahom. Budući da se u vodu za omekšavanje izlučuju brojne hranjive tvari, ona bi se trebala nastaviti upotrebljavati tijekom pripreme, a ne samo izliti. Savjet: kuhaj grah lagano i poštedno izravno u vodi u kojoj se omekšavao.
Odakle izvorno potječe bijeli grah?
Zavičaj bijelog graha isprva se nalazio u suptropskim i tropskim područjima Srednje i Južne Amerike. Tijekom kolonijalizacije velikih dijelova američkog kontinenta, postupno se širio ostalim dijelovima zemlje. Danas se bijeli grah poglavito uzgaja u Europi i na istoku Azije.
Kada je sezona bijelog graha?
Bijeli grah uzgaja se na otvorenom ili u stakleniku. Kada se uzgaja na otvorenom, bijeli grah uspijeva poglavito tijekom mjeseci od svibnja do listopada, dok se bijeli grah uzgojen u stakleniku poglavito ubire od travnja do prosinca. Kao posljedica toga, dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati bijeli grah i kako se treba čuvati?
Bijeli grah rado se poslužuje kao prilog uz krepka jela, kao što su jaja, slanina i meso, a usto se može upotrebljavati i kao sastojak za juheili variva. Također, bijeli je grah omiljen sastojak u salatama. Sušeni bijeli grah trebao bi se čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Tako će trajati nekoliko mjeseci.
Što možeš pripremiti od bijelog graha
Ovo se nalazi u bijelom grahu
Bijeli grah nije samo odličan izvor ugljikohidrata i bjelančevina, već i sadrži brojne mineralne tvari te tvari koje vežu žuč, a koje potiču probavu i općenitu dobrobit tijela. Bijeli grah navodno i održivo snižava razinu kolesterola u krvi.
kcal: 72 kcal
Ugljikohidrati: 8,67 g
Bjelančevine: 4,23 g
Masti: 1,84 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 0,6 mg
Vitamin E: 0,16 mg
Kalcij: 25 mg
Željezo: 1,21 mg
Kalij: 290 mg
Magnezij: 29 mg
Natrij: 142 mg