Mahune: omiljeni povrtni prilog
Mahune su povrće koje je staro nekoliko tisuća godina. U prošlosti su se uzgajale na području Južne Amerike i sve do Meksika, a zatim su ih nekadašnje kolonijalne velesile donijele do Europe, odnosno Engleske, Francuske, Portugala i Španjolske.
Mahune imaju ova posebna svojstva
Mahune su povrće koje ljudi uzgajaju tisućama godina, a poznato su i kao rezani grah ili povrtni grah. Rasprostranjene su diljem svijeta – kako u obiteljskim vrtovima tako i na plantažama graha. U Kini se zbog činjenice što je dostupan tijekom cijele godine naziva i cjelogodišnji grah. Ova se biljka upotrebljava kako za proizvodnju namirnica za čovjeka, tako i za životinjsku hranu.
Mahune imaju okus koji seže od brašnastog do slatkastog, a po konzistenciji su mekae. Dosežu duljinu između deset i najviše 30 centimetara te se odlikuju mramoriranim ili prugastim čahurama, u kojima se kriju sjemenke graha. Po vanjštini su zelene, no njihova je unutrašnjost svjetlija, dok je oblik okrugao i cilindričan.
Odakle izvorno potječu mahune?
Slično kao kod boba, podrijetlo mahuna također izvorno potječe s kontinenata Sjeverne i Južne Amerike. Tijekom otkrića američkih kontinenata mahune su postupno dospijevale i do Europe. Međutim, određene sorte postojale su u Africi i prije otkrića američkih kontinenata. Danas se mahune uzgajaju u gotovo svim dijelovima svijeta. Za dozrijevanje im je potrebna topla do umjerena klima s brojnim oborinama.
Kada je sezona mahuna?
Mahune se najčešće beru od srpnja sve do jeseni te se stoga smatra klasičnim ljetnim povrćem. No i izvan sezone berbe mahune su dostupne, na primjer, u hladnjačama jer se velik dio ubranih mahuna zaleđuje postupkom brzog zaleđivanja neposredno nakon ubiranja.
Za što se mogu upotrebljavati mahune i kako se trebaju čuvati?
Mahune predstavljaju omiljeni prilog sočnim jelima, kao što je govedina ili svinjetina. Osim toga, često se upotrebljavaju i za pripremu salate od mahuna. U pravilu, ne jedu se sirove već skuhane, pečene ili kuhane na pari.
Ovako treba čuvati mahune
Mahune je najbolje čuvati u hladnjaku. Ondje traju nekoliko dana te se naposljetku mogu nastaviti prerađivati. Postoje četiri mogućnosti produljenja roka trajanja mahunama: prokuhavanjem, zamrzavanjem, kiseljenjem i sušenjem. Sušene mahune optimalno se mogu čuvati u staklenkama.
Ovo se nalazi u mahunama
Mahune su zdrav biljni izvor proteina i ugljikohidrata te sadrže brojne vitalne i mineralne tvari.
kcal: 33 kcal
Ugljikohidrati: 5,1 g
Bjelančevine: 2,4 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 53 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,11 mg
Vitamin B6: 0,28 mg
Vitamin C: 19 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 56 mg
Željezo: 0,8 mg
Kalij: 243 mg
Magnezij: 26 mg
Natrij: 2 mg