Estragon: biljka za poseban začin
Višegodišnja biljka estragon raste u obliku grma i ovisno o tlu doseže visinu od 60 do 150 cm. Blago dlakavi i lancetasti listovi estragona dugi 2 – 10 cm služe kao osnova za začin. Tijekom prerade u začin, prvo se suše, a zatim se režu na sitne komade. Estragon kao začin može se kupiti i kao mala trajnica. U svom prirodnom obliku grm estragona vrlo je sličan grmu pelina i često ga se miješa s njim.
Estragon ima ova posebna svojstva
Estragon ima intenzivnu aromu i jedinstven okus koji se opisuje kao sladak, ljut, poput anisa i blago papren. Estragon je važan sastojak francuske kuhinje i često se upotrebljava u umacima kao što su umak Béarnaise i maslac od začinskog bilja. Začin se može upotrebljavati i za juhe, variva, riblja i mesna jela, salate i preljeve. Estragon sadrži razne vitamine i minerale, uključujući vitamin A, vitamin C, kalcij i željezo.
Odakle izvorno dolazi estragon?
Točno podrijetlo estragona (Artemisia dracunculus) nije poznato, ali se vjeruje da je začin izvorno došao iz srednje Azije. Estragon se kroz povijest proširio u razne dijelove svijeta i danas je popularan kao začinsko bilje i začin u mnogim zemljama.
Postoji nekoliko varijanti estragona, uključujući „francuski estragon“ (Artemisia dracunculus var. sativa) i „ruski estragon“ (Artemisia dracunculus var. inodora), pri čemu se prednost daje francuskom estragonu zbog vrhunskog okusa i mirisa. Estragon je ključni sastojak nekih klasičnih francuskih umaka, kao što Béarnaise.
Kad je sezona estragona?
Vrhunac sezone estragona (Artemisia dracunculus), poznatog i kao „francuski estragon“, obično je u proljeće i ljeto. Prva berba estragona obično je u proljeće između ožujka i svibnja kada biljke prolistaju nakon zime. Estragona ima posebno u izobilju ljeti i tada su njegova svježina i miris na vrhuncu. Berba estragona može se produžiti i u kasno ljeto, ovisno o klimatskim uvjetima i rastu biljaka.
Za što se može upotrebljavati estragon i kako se treba čuvati?
Estragon je središnji sastojak nekih klasičnih umaka u francuskoj kuhinji, uključujući poznati umak Béarnaise. Također se upotrebljava u umacima od senfa, umaku Hollandaise i drugim pikantnim umacima. Estragon dodaje svježinu i pikantnost preljevima za salate, dobro se slaže s ribom i morskim plodovima te oplemenjuje okus jela od peradi poput piletine ili puretine. Može se upotrebljavati u marinadama i umacima ili direktno nanositi na meso. Estragon se također upotrebljava u raznim jelima od povrća.
Estragon ostaje posebno svjež u hladnjaku. Svježe grančice estragona jednostavno zamotaj u lagano vlažan papirnati ručnik ili kuhinjsku krpu i stavi ih u plastičnu vrećicu ili foliju. Estragon će u hladnjaku ostati svjež oko tjedan dana. Još dulje će trajati ako ga osušiš ili zamrzneš.
Ovo se nalazi u estragonu
Estragon se tradicionalno upotrebljava za pospješivanje probave i ublažavanje probavnih smetnji kao što su nadutost i grčevi u želucu. Biljka sadrži spojeve s protuupalnim svojstvima i stoga može biti korisna za stanja poput artritisa. Estragon je bogat antioksidansima, osobito flavonoidima, koji mogu pomoći u smanjenju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima.
kcal: 49 kcal
Ugljikohidrati: 6,3 g
Bjelančevine: 3,4 g
Masti: 1,1 g
Vitamin A: 0.063 µg
Vitamin B1: 0,15 mg
Vitamin B2: 0.234 mg
Vitamin B6: 0,18 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 0,01 mg
Kalcij: 170 mg
Željezo: 0.056 mg
Kalij: 0,45 mg
Magnezij: 51 mg
Natrij: 9 mg