Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Lovor: uvijek zelen, uvijek ukusan

Lovor, botanički poznat kao „Laurus nobilis”, zimzeleno je drvo ili grm koji potječe iz mnogih dijelova svijeta. Listovi imaju jaku, ljutu aromu i često se upotrebljavaju za začinjavanje juha, variva i umaka.

Korisno je znati

Lovor ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled lovora

Karakterističan okus lovora kreće se od ljutkastog do slatkog i trpkog, a mnogim jelima daje nježnu aromu s primjesama limuna i jele. Začin se često upotrebljava u kuhinji za juhe, variva, pirjana jela, umake i temeljce. Lovor se tradicionalno upotrebljava i za pospješivanje probave. Njegovi antioksidansi mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi lovor?

Podrijetlo lovora (Laurus nobilis) je u područjima Mediterana, posebice u zemljama južne Europe poput Grčke i Italije. Lovorovo stablo, poznato i kao lovor ili pravi lovor, zimzeleno je drvo ili grm.

S vremenom se uzgoj lovora sve više širio, tako da se danas uzgaja u mnogim zemljama svijeta. Lovor se upotrebljava u mnogim zemljama, a posebno u mediteranskoj kuhinji.


Sezona

Kad je sezona lovora?

Listovi lovora obično su dostupni tijekom cijele godine jer je drvo lovora (Laurus nobilis) zimzeleno i zadržava lišće tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti lovor i kako se čuva?

Listovi lovora čest su sastojak juha, variva i pirjanja te se upotrebljavaju za začinjavanje mnogih umaka. Oplemenjuju marinade za meso, perad ili ribu i mogu se upotrebljavati u ukiseljenom povrću. Također se dobro slažu s ribom i plodovima mora.

Lovor treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na suhom mjestu, idealno na temperaturi između 10°C i 20°C. Treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost i vlažnu okolinu. Osušeni listovi lovora zadržavaju intenzivan okus i kvalitetu do godinu dana. Svježe listove lovora najbolje je čuvati u hladnjaku i iskoristiti ih što prije. Moguće je i zamrzavanje.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s lovorom


Sastojci

Ovo se nalazi u lovoru

Lovor se tradicionalno upotrebljava za pospješivanje probave i ublažavanje probavnih smetnji. Sadrži tvari s protuupalnim svojstvima. Listovi lovora sadrže antioksidanse, osobito flavonoide, koji mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 48 kcal

Ugljikohidrati: 7,7 g

Bjelančevine: 12,05 g

Masti: 1,33 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0,098 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,067 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 132 mg

Željezo: 0,68 mg

Kalij: 0,084 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 4 mg