Kadulja: mali listovi, velik učinak
Gotovo svatko poznaje karakterističan miris kadulje. Kadulja ima posebno dugačku tradiciju u ulozi ljekovitog bilja. No i u kuhinji se rado i često upotrebljava. Domovina kadulje prvenstveno se nalazi u toplom području Srednje Europe.
Što je kadulja?
Prava kadulja ubraja se u začinsko bilje, no zbog svojih brojnih pozitivnih svojstava ne upotrebljava se samo u kuhinji, već i u prirodnoj medicini: vruća voda napunjena listovima kadulje čudotvorna je protiv grlobolje, za svjež zadah te manje znojenje.
Botanička kategorizacija i podrijetlo kadulje
Karakterističan miris, intenzivan okus. Vjerojatno bi svatko od nas mogao prepoznati ovu jedinstvenu biljku u prirodi. No odakle ona izvorno potječe? Kojem biljnom rodu pripada?
Botanika kadulje
Salvia officinalis, poznata i kao prava, kuhinjska ili vrtna kadulja, polugrm je koji doseže visinu do 70 centimetara te na kojemu od svibnja do srpnja cvatu ljubičasti cvjetovi. Ne postoji samo jedna kadulja, već se taj pojam odnosi na cijeli biljni rod, koji se zauzvrat ubraja u obitelj usnjača (Lamiaceae). Prema procjenama postoji 900 vrsta kadulje. Osim prave kadulje, kod nas je poglavito rasprostranjena i poznata livadna kadulja (Salvia pratensis), a i njezini su cvjetovi lijepe ljubičaste boje.
Odakle izvorno potječe kadulja?
Kadulja se spominje već tijekom antičkog razdoblja te je bila poznata kao začinska i ljekovita biljka. Potječe iz prostora Sredozemlja i Europom se počela širiti od 8. stoljeća putem svećenika i njihova uzgoja u samostanskim vrtovima. Kadulja je posebno rasprostranjena u Dalmaciji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Postoje stotine vrsta koje su zastupljene diljem svijeta.
Uzgoj i branje kadulje
Nakon što se kadulja posadi na odgovarajućem mjestu u vrtu, rast će gotovo kao korov. Otkrit ćemo ti gdje se dobro osjeća i kako ju je najbolje ubirati.
Uzgoj kadulje u vrtu
Kadulja je biljka koja se jednostavno održava, a odlično uspijeva i kod nas te čak može odolijevati mrazu. Budući da izvorno potječe iz područja Sredozemlja, ipak joj je najdraže mjesto na suncu. Posebno se dobro osjeća na vapnenačkim tlima bez puno hranjivih tvari i s visokim udjelom pijeska. Kadulju možeš ubirati tijekom cijele godine, čak i kada cvate jer su njezini cvjetovi jestivi. Najbolje je još mlade izdanke kadulje odrezati nožem ili ubrati pojedinačne listove. Ovako možeš samostalno uzgajati kadulju:
- Posij pravu kadulju tijekom svibnja
- Obrezuj je svako proljeće
- Tijekom vrlo oštrih zima prekrij područje korijena kadulje lišćem, a grm flisom
- Ako nemaš vrt, kadulju možeš uzgajati u cvjetnoj lijehi na južnoj strani stana
Kada je sezona kadulje?
Prava kadulja nije otporna na zimu te stoga gotovo uopće ne raste izvan vrtova. Različite podvrste, kao što je livadna kadulja, ipak su prilično robusne te rastu na gotovo svim vrstama tla. Kadulja cvate od svibnja do srpnja.
Kako djeluje kadulja?
Prava kadulja potentno je prirodno ljekovito sredstvo, zbog čega se ne bi u svim okolnostima smjela obilno konzumirati. U nastavku donosimo najvažnije informacije u vezi s upotrebom i djelovanjem.
Za što je dobra kadulja?
Latinski je naziv kadulje „salvia”, što potječe od latinske riječi „salvare” – „liječiti”, odnosno „salvus” – „zdravo”. Kadulja kao ljekovita biljka ima protuupalno djelovanje i učinak koji sprječava znojenje. Listovi se upotrebljavaju u obliku čaja pri bolestima grla i ždrijela. Grgljanjem čaja od kadulje navodno se uklanja velik dio bakterija iz područja ždrijela. Osim toga, kadulji se pripisuju antioksidacijska i antimikrobna svojstva. Aktivne tvari sadržane u listovima kadulje su eterična ulja, tanini, gorke tvari i flavonoidi.
Je li kadulja otrovna?
Kao i sve ljekovite biljke, i kadulja bi se smjela konzumirati samo u ograničenim količinama. Naime, sadržani tujon u većim količinama djeluje kao živčani otrov, koji može uzrokovati glavobolje i želučano-crijevne tegobe. Stoga se tijekom trudnoće ne bi smjeli uzimati koncentrirani preparati od kadulje ni čisto eterično ulje. Osim toga, čaj od kadulje poznat je po tome da sputava protok mlijeka – dojilje ga stoga ne bi smjele konzumirati, a u svim ostalim slučajevima potrebno je posavjetovati se o učincima toga djelovanja s liječnikom. U slučaju alergije na divlji pelin usto može postojati križna alergija na kadulju.
Koja je razlika između obične i bijele kadulje?
Bijela kadulja, poznata i kao dimljena kadulja, upotrebljava se u obredima domorodačkog stanovništva Amerike. Njezin je lijepi latinski naziv „Salvia Apiana”. Biljka doseže visinu veću od jednog metra, a njezini su listovi prekriveni dlačicama, uslijed čega djeluju kao da su bijeli. Tradicionalno se bijela kadulja upotrebljava poglavito u šamanskim obredima dimljenja. Navodno potiče koncentraciju te osigurava bistar um i bolju sposobnost usredotočivanja. Bijela kadulja nije naša domaća biljka, već raste samo na jugozapadu SAD-a i na sjeverozapadu Meksika.
Kupnja i pravilno čuvanje kadulje
Ako ne uzgajaš kadulju kod kuće, možeš je, naravno, kupiti – dostupna je tijekom cijele godine u maloprodaji. Otkrit ćemo ti po čemu ćeš prepoznati posebno svježu, aromatičnu kadulji i kako ćeš je najbolje čuvati.
Kupnja kadulje: moraš paziti na ovo
Najkasnije kada listove protrljaš između prstiju moraš osjetiti intenzivnu aromu. Listovi moraju izgledati čvrsti i svježi, a ako su već žućkasti ili labavo vise na stabljici, radije preskoči tu biljku. Naravno, možeš kupiti i osušenu kadulju, no njezin okus nije toliko intenzivan. Stoga se u tomu slučaju količina kadulje može prilagoditi tijekom kuhanja.
Ovo je najbolji način za čuvanje kadulje
Listovi kadulje mogu se osušiti i pripremiti u obliku čaja. Svježi listovi mogu se čuvati u vrećici za čuvanje svježine u pretincu za povrće hladnjaka pri četiri Celzijeva stupnja do čak dva tjedna. Druga je mogućnost čuvanje svježih listova ili stabljike umotane u vlažnu kuhinjsku krpu u hladnjaku. Međutim, svježa stabljika može se staviti i u čašu vode.
Može li se kadulja zamrznuti?
Naravno! Za razliku od sušenja, zamrznuta kadulja zadržava svoja eterična ulja, a time i intenzitet. Po potrebi najprije temeljito operi kadulju te je pusti da se u cijelosti osuši. Zatim počupaj listove i položi ih na pladanj. Odloži ga u zamrzivač na sat vremena. Zatim možeš listove kadulje čuvati u vrećici za zamrzavanje ili plastičnoj kutiji u zamrzivaču. Također, trik s nasjeckanim začinskim biljem u kalupu za kocke leda idealno je prikladan i za kadulju.
Što se može pripremiti od kadulje?
Kadulja je važan sastavni dio posebno u mediteranskim jelima. Poznat je primjer saltimbocca: teleći odrezak koji se peče sa sirovom šunkom i svježom kaduljom te prelijeva bijelim vinom. Začinska snaga kadulje iznimno je jaka, zbog čega bi se trebala upotrebljavati oprezno. Adstringirajuće djelovanje i gorak okus također su nešto što ne voli baš svatko. Međutim, kadulja se pozitivno odražava na probavu, zbog čega dobro pristaje uz masna jela. Izvrstan je prilog divljači, peradi i siru.
Može li se kadulja jesti sirova?
Naravno! Dakako, preduvjet je da zbilja voliš njezin intenzivan okus. Sirova kadulja, koja je svježa i nije termički obrađena, idealno pristaje uz salatu.
Sušenje kadulje: jednostavne upute i savjeti
Dokazana metoda kako bi kadulja bila trajna jest sušenje. Naravno, to se može učiniti u pećnici ili u aparatu za sušenje – ili, sasvim ekološki osviješteno i jednostavno, na zraku. Ovako možeš sušiti kadulju:
- Idealno ju je ubrati neposredno prije vremena cvata i nakon što se jutarnja rosa osušila
- Jednostavno otresi prljavštinu
- Poveži više cijelih izdanaka pređom u svežanj te ga objesi naglavačke
- Položi pojedinačne listove jedne pokraj drugih na kuhinjskoj krpi i povremeno ih okreći
- Idealna je tamna, topla i, prvenstveno, suha prostorija
Priprema čaja od kadulje kod kuće: evo kako
Čaj od kadulje možeš pripremiti kako upotrebom svježih tako i sušenih listova. Tvoj okus odlučuje o tome koliko će aroma naposljetku biti intenzivna. Sljedeći recepti prikladni su samo za grubu orijentaciju:
- Za čaj od svježe kadulje prelij oko deset listova kadulje ili stabljiku s oko 400 mililitara kipuće vode. Ostavi da se upija oko deset minuta.
- Za čaj od osušene kadulje prelij otprilike tri čajne žličice usitnjenoga začinskog bilja s 400 mililitara kipuće vode i pusti da se upija oko pet minuta.
- Za posebno djelotvorno sredstvo protiv grlobolje (i za bolji okus) možeš ga zasladiti žlicom meda.