Menta: osvježavajuće svestrana
Menta je nevjerojatno svestrano bilje. Ukusna je kao čaj, u osvježavajućim pićima ili koktelima, daruje posebnu notu mesnim i ribljim jelima te upotpunjava slatka jela.
Menta ima ova posebna svojstva
Naziv biljke mente dolazi od latinske riječi „menta”, koja je pak izvedena iz imena grčke nimfe Minthe. Nju je, prema legendi, Perzefona, supruga Hada, zbog ljubomore pretvorila u grm. Bez obzira na legendu, činjenica jest da menta čovječanstvo oduševljava već nekoliko tisućljeća.
Sve mente u listovima mente sadrže eterična ulja, najčešće mentol. On je odgovoran za svjež okus u ustima ili svjež osjećaj na koži. Poznato je otprilike 30 različitih sorti ovog bilja, a većina njih nastala je iz prirodnih križanja. Najpoznatiji je među tim hibridnim oblicima paprena metvica, koja se naziva i engleskom mentom. Ostale su poznate sorte:
- obična metvica („Spearmint”)
- zelena metvica
- marokanska metvica
- čokoladna metvica
Odakle izvorno potječe menta?
Podrijetlo mente ne može se jednoznačno utvrditi. Ova biljka vjerojatno potječe s Dalekog istoka. Već su drevnim Egipćanima i Rimljanima bila poznata ljekovita svojstva ove biljke. Menta najbolje uspijeva na vlažnim, hranjivim tlima. Stoga je ona raširena diljem sjeverne polutke Zemlje, poglavito u umjerenim klimatskim zonama Europe, jugozapada Azije, sjevera Afrike i Sjeverne Amerike. Međutim, ova biljka danas se pojavljuje na svim kontinentima.
Kada je sezona mente?
Menta se ubire od proljeća do jeseni, većinom između svibnja i listopada. Najjače djelovanje listovi imaju neposredno prije cvata biljke. Kako listovi, tako se i cijele stabljike mogu upotrebljavati svježe ili sušene.
Za što se može upotrebljavati menta i kako se treba čuvati?
Mogućnosti upotrebe mente gotovo su neograničene. Zbilja svatko zna za čaj od paprene metvice. Međutim, menta i salatnim preljevima podaruje posebnu notu te se izvrsno može kombinirati s janjetinom ili svinjetinom. Menta je važan sastavni dio u brojnim jelima, ali i u chutneyju i umacima engleske, arapske i indijske kuhinje. U kombinaciji sa šećerom, menta će razviti svoju punu aromu u slatkim jelima od sladoleda do čokolade. Njezin svjež, pikantan okus aromatizirat će kako vodu tako i ledeni čaj ili koktele. A listovi mente izvrsno su prikladni i kao otmjena dekoracija.
Ovako treba čuvati mentu
Svježa menta ostat će nekoliko dana svježa u hladnjaku kada se drži u čaši za vodu ili zamotana u vlažnu kuhinjsku krpu. Ako je ne želiš odmah iskoristiti, možeš cijele ili nasjeckane komade zamrznuti s malom količinom vode u posudama za led ili ih jednostavno osušiti.
Ovo se nalazi u menti
Menta je ljekovita biljka koja se upotrebljava već nekoliko tisućljeća, a koja se, između ostalog, upotrebljava pri upalama u prostoru usta ili u slučaju glavobolje. U menti se kriju brojne vitalne tvari, kao što je vitamin K, koji je važan za razrjeđivanje krvi i strukturu kostiju. Također, visok udio vitamina E, različitih vitamina B i vitalnih tvari čine mentu pravom ljekovitom biljkom.