Korijandar: aromatičan i zdrav
Iako je korijandar ranije bio poznat samo u božićnim pecivima, danas se, svjež ili u obliku sušenih sjemenki, upotrebljava u brojnim jelima međunarodne kuhinje. Korijandar ima svoje mjesto u salatama, juhama, povrtnim jelima, jelima od riže te mesnim i ribljim jelima, baš kao i u curryju indijske, azijske i latinskoameričke kuhinje.
Korijandar ima ova posebna svojstva
Korijandar izgledom podsjeća na peršin, no ima sasvim drukčiji okus. listovi korijandra imaju pikantan, jedinstven okus te blago mirišu na papar i limun. Aroma sušenih i mljevenih zrna sjemena slađa je i blaža od arome listova. Međutim, jedno i drugo moralo bi se štedljivo upotrebljavati jer je njihov okus prilično intenzivan te može nadjačati druge arome unutar jela.
Odakle izvorno potječe korijandar?
Korijandar je jedan od najstarijih poznatih začina. Fini zeleni listovi i okrugle sjemenke spominju se već u Starom zavjetu, a pronađene su i u grobnici Tutankamona. No točno podrijetlo biljke korijandra nije poznato. Međutim, na temelju arheoloških nalaza pretpostavlja se da ovo začinsko bilje potječe iz regije Sredozemlja ili jugoistoka Europe. Danas se ova jednogodišnja biljka uzgaja u Aziji i Africi te na američkim kontinentima, a sve češće i u Europi. Najpoznatije su sorte Santo, Cilantro i Leisure.
Kada je sezona korijandra?
Korijandar je dostupan tijekom cijele godine, na primjer, kao biljka u lončanici ili ubran i zapakiran u foliju. Sušene sjemenke korijandra mogu se kupiti kao cijele ili mljevene sjemenke.
Za što se može upotrebljavati korijandar i kako se treba čuvati?
Sušeni korijandar neizostavan je iz brojnih jela indijske ili azijske kuhinje. Sjemenke se često pri početku kratko prže na tavi, a zatim kuhaju s ostalim namirnicama. Sjemenke korijandra trebali biste, baš kao i sve začine, po mogućnosti čuvati na hladnom i tamnom mjestu zaštićenom od zraka. Budući da mljeveni korijandar tijekom vremena gubi svoju aromu, smisleno je kupiti manje količine.
Korijandar u lončanici može se, uz ponešto održavanja, dugo očuvati te pruža prednost što se potrebna količina uvijek može ubrati svježa, a zatim oprati ubrane peteljke, otkinuti listove i usitniti ih. Svježi korijandar morao bi se tek neposredno prije posluživanja posuti po jelu jer se njegova aroma brzo gubi.
Ovo se nalazi u korijandru
Korijandar nije samo ukusan, već se ovoj biljci pripisuje i medicinsko djelovanje. Kako sjemenke, tako i listovi svježeg korijandra sadrže dodecenal, tvar koja ima prirodno antibiotičko djelovanje. Zahvaljujući svojim hranjivim tvarima koji potiču zdravlje, raznim eteričnim uljima i proteinima, korijandar usto ima svojstva koja ublažavaju grčeve, potiču probavu i suzbijaju upale.